Ugrás a tartalomra

Kutatás mutatott rá a közvetlen apa-baba érintkezések pozitív hatásaira

Photo by Laura Fuhrman / Unsplash

Míg a "kengur gondozás", vagyis az anya és újszülötte közötti bőr-bőr érintkezés előnyeit világszerte elismerik, a Dél-ausztrál Egyetem (UniSA) kutatói kimutatták, hogy a bőr-bőr kapcsolatnak hatalmas ereje van a koraszülöttek és apjuk között is.

Míg ezt a modellt világszerte reprodukálják az újszülött osztályokon, Sophia Dong regisztrált nővér és UniSA Masters jelölt azt mondja, hogy kevés adat ismert az apák számára nyújtott előnyökről.

"Tudjuk, hogy a kenguru gondozás számos előnnyel jár a koraszülött, alacsony születési súlyú csecsemők számára, beleértve az alacsonyabb halálozási arányt, a fertőzések csökkenését, a szoptatás gyakoriságát, a csecsemők nyugodtabbá tételét és a jobb kötődést"

- mondta Dong közleményében.

"Csökkenti a szülőkben a lelki stresszt is, amelyet az újszülött intenzív osztályokon koraszülöttek szüleiktől való elválasztása okoz."

-írta.

A kenguru gondozás során a közvetlen bőr-bőr érintés aktiválja az idegreceptorokat, amelyek bizonyos hormonokat indítanak el, csökkentve a fájdalmat és a stresszt a baba és a gondozó számára.

Egy tajvani tanulmány korábban megállapította, hogy az újszülöttekkel kapcsolatos kutatások többsége jellemzően az anyára és újszülöttére összpontosított, figyelmen kívül hagyva az apa esetében nyújtott előnyöket és funkciókat.

A kutatók pozitív összefüggést találtak a kengurugondozást igénybe vevő apák és az apa-gyerek kapcsolat között, és javasolták a gyakorlat kiterjesztését az apáknak.

"A bőr-bőr ellátás megközelítésének kiterjesztése az apákra is hatékony egészségügyi stratégia lehet, amely segít az újdonsült apáknak az önbizalom kibontakoztatásában, valamint abban, hogy aktívabb és pozitívabb szemléletet alakítsanak ki az apaságba való átmenetükről"

- írták.

(Epoch Times)

Legfrissebb