Ugrás a tartalomra

Ugandai mészárlás: halottnak tetette magát egy diák, hogy túlélje

Machétékkel, fegyverekkel, bombával végeztek a több mint 37 diákkal.

Badru Katumba/AFP - Getty images

Iszlamista terroristák Június 16-án legalább 37, többnyire keresztény diákot, öltek meg egy ugandai magángimnázium kollégiumában, hat másik diákot pedig elraboltak. Az ugandai tisztviselők szerint a támadásban további 5 diák meghalt, akik nem az iskola tanulói voltk,  négy diák pedig megsebesült.

A BBC szerint a támadók az "Allahu akbar" dzsihadista jelszót kiabálva végeztek a Kasese körzetben, Mpondwe városában található Lhubiriha középiskola diákjait, a lányokat machetével vagdalták, a fiúkat pedig felgyújtották a kollégiumukat, és halálra égették őket.

Egy túlélő, Edgard Mumbere diák a Morning Star Newsnak elmondta, hogy a fegyveres támadók kiabáltak a fiúknak, hogy nyissák ki a kollégium ajtaját.

"Ez az iskola a kereszténységet propagálja Ugandában, és támogatást kap a nyugati keresztényektől - az iszlámnak kellene uralkodó vallásnak lennie Ugandában".

– kiabálta az egyik támadó a túlélő beszámolói szerint.

Mumbere elmondása szerint ekkor a fiúk csendben maradtak, az egyik diák pedig megpróbált kileskelődni az ajtón,de azonnal visszaszaladt, mert meglátta, hogy a támadók machétákkal, fejszékkel és fegyverekkel voltak felfegyverkezve.

Mary Masyka, aki az iskolával szemben lakik, elmondta, hogy lefekvés előtt sokszor hallotta énekelni a diákokat. - Uganda - BBC
"Ez arra késztetett minket, hogy az ágyak alá bújjunk, és rövidesen lövéseket hallottunk, majd tüzet nyitottak a kollégiumi szobákra"

– mondta Mumbere a Morning Star Newsnak.

"Bombát dobtak a kollégiumunkra, az egész szoba tele volt füsttel, nem kaptunk levegőt. Néhányunknak sikerült kijutnia a kollégiumból, de meglőttek minket, és sikerült túlélniük a súlyos sérüléseket"

– emlékezett vissza a túlélő.

"Megpróbáltam vérrel bekenni az arcom és az egész testem, és úgy tettem, mintha halott lennék" - mondta. Jött valaki, megnézte, és nem látott semmit, és így maradtam életben"

– számolt be a túlélő a történtekről.


Az áldozatok többsége az Ugandai Egyház, a Crossway Church, a Kasese Pentecostal Church, az All Saints Kasese Town, a Independent Baptist Church és a Kasese Central Baptist Church közösségéhez tartozott.

– mondta a Morning Star News egyik kapcsolattartója.

Mpondwe közel van Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) határához, ahol az Iszlám Államhoz tartozó Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) támaszpontja található. Yoweri Museveni ugandai elnök az ADF egyik szakadár csoportját tette felelőssé az atrocitásért. Sem az ADF, sem az Iszlám Állam nem vállalta a felelősséget a mészárlásért, ahogy azt általában szokták, és Janet Museveni first lady, aki egyben oktatási miniszter is, egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy véleménye szerint az iskola átvételére törekvő pártok alkalmazhatták a terroristákat céljaik eléréséhez.

A rendőrség a jelentések szerint legalább három embert letartóztatott a folyamatban lévő nyomozás során.

Legfrissebb