Ugrás a tartalomra

Tüntetők rohamozták meg a bagdadi svéd nagykövetséget

A svéd külügyminisztérium elítélte a támadást.

Tüntetők a bagdadi svéd nagykövetségen - AP Photo/Ali Jabar

Tüntetők özönlötték el a bagdadi svéd nagykövetséget a mára tervezett Korán-égetés előtt. A svéd külügyminisztérium szerint minden diplomata és dolgozó biztonságban van

- írja aimes of Israel.

A TT nevű svéd hírügynökség szerint a svéd kormány is engedélyezte a Korán egyik példányának mára tervezett elégetését, amelynek következtében a feldühödött tüntetők kora reggel megrohamozták a bagdadi svéd nagykövetséget, betörtek az épületbe és kisebb tüzet gyújtottak, zászlókat, valamint a befolyásos iraki síita klerikus és politikai vezető, Muqtada al-Szadr nevét ábrázoló táblákat emelnek a magasba.

Tüntetők másznak át a bagdadi svéd nagykövetség falán - forrás: AP Photo/Ali JabarA videókon látható, amint a  több tucatnyi férfi  átmászik a komplexum kerítésén, és a hangokból arra lehet következtetni, hogy megpróbálnak betörni egy bejárati ajtót. Egy másik felvételen pedig azt láthatjuk, ahogyan tüzet gyújtanak, megint egy másik videón pedig ruha nélküli férfiak láthatóak , vélhetőleg a nagykövetség egyik szobájában, miközben hátul szól a riasztó. Mások pedig a nagykövetség előtt mondták el a hajnali imát. A helyszínen megjelentek a rendőrök, a tűzoltók pedig a tűoltó autó létrájáról próbálták eloltani a lángokat.

A svéd külügyminisztérium közleményben közölte, hogy "nagykövetségünk munkatársai biztonságban vannak", a részletekről azonban nem adtak tájékoztatást.

"Elítélünk minden, a diplomaták és a nemzetközi szervezetek munkatársai elleni támadást"

- közölte a minisztérium.

"A nagykövetségek és diplomaták elleni támadások a bécsi egyezmény súlyos megsértését jelentik. Az iraki hatóságok felelőssége a diplomáciai képviseletek és a diplomáciai személyzet védelme"
Füst száll fel a bagdadi svéd nagykövetség épületéből. - forrás: AP Photo/Ali Jabar

Az iraki külügyminisztérium szintén közleményt adott ki, amelyben elítélte a támadást, anélkül, bármilyen magyarázatot adott volna arra, hogy ezt a jogsértést hogyan engedélyezhették, és a támadásban résztvevő elkövetőket sem azonosították.

"Az iraki kormány utasította az illetékes biztonsági hatóságokat, hogy sürgősen vizsgálják ki az esetet, és  tegyék meg a szükséges biztonsági intézkedéseket az incidens körülményeinek feltárása, valamint a cselekmény elkövetőinek azonosítása és a törvényeknek megfelelő felelősségre vonása érdekében"

- közölte a külügyminisztérium.

A TT svéd hírügynökség jelentése szerint a svéd rendőrség csütörtökön engedélyezte a stockholmi iraki nagykövetség előtt tartott tüntetés engedélyezését. A TT jelentése szerint a kérelemben az szerepelt, hogy két tüntető egy Koránt és az iraki zászlót tervezi elégetni.

Legfrissebb