Ugrás a tartalomra

Túlélők mondják: Halálunk pillanatában új módon tárul fel a valóság

A kutatás szerint a halálközeli élmény nem hallucinácó.

Úttörő kutatás keretében tanulmányozták a halálközeli élményeket. .- Kép forrása: Getty/Huffintonpost

Szívleállás miatt újraélesztett emberek agyi funkcióit vizsgálva lehettek tanúi a kutatók annak a folyamatnak, amely mint kiderült, civilizációtól függetlenül egyforma halálközeli élményeket okoz- számol be az index.


A kutatás során a New York-i Egyetem orvosi karának munkatársai 25 különböző kórházban végeztek EEG-méréseket azokon az embereken, akiket szívleállás miatt újra kellett éleszteni. Az 567 eset túlnyomó többségében az újraélesztés sikertelenül végződött, azonban 53 ember életét meg tudták így menteni az orvosok. Azok közül viszont, akik életben maradtak tizennégyen jelezték, hogy tudatuknál voltak az újraélesztés során, hatan pedig halálközeli élményeket is átéltek.

A kutatást jegyző Sam Parnia, a NYU Langon sürgősségi osztályának orvosa, és az orvosi kar adjunktusa úgy vélte, hogy az élet és halál határán megszűnnek az agyi gátló folyamatok, amelynek következtében


az emberek egy mélyebb tudatállapottal találkoznak, amelyben az emlékekkel, gondolatokkal és etikai perspektívákkal együtt világosabban látszanak a valóság dimenziói

Parnia beszámolói szerint azok a betegek, akik az újraélesztést végző személy szemszögéből eszméletlennek tűnnek, arról számoltak be, hogy éppen ellenkezőleg, végig tudatuknál voltak.

Sam Parnia, a NYU Langdon sürgősségi osztályának orvosa - Kép forrása: NYULangone
"Van egy belső élményük, és nemcsak öntudatuknál vannak, hanem egy magasabb öntudatnál, mint amit korábban megtapasztalhattak. A gondolataik élesebbek és világosabbak a megszokottnál."
"Még fontosabb, hogy ez az élmény az egész élet céltudatos és értelmes újraértékelésével jár, ami nemcsak egyes pillanatokra vonatkozik, hanem az egész életre. Ez egy rejtély, ami nem csak egy-két anekdotán alapul. Bizonyos kutatások szerint a felnőtt népesség 10 százalékának van ilyen élménye életében, ami ha kiszámoljuk, 400 vagy 500 millió embert jelent"

- részletezte.

Parnia és kollégái két szívmasszázs között kimutatható agyi aktivitásokat kerestek, és bár nem volt egyszerű, mégis sikerült rögzíteni az öntudatra jellemző biomarkereket.

"A legtöbb orvosnak azt tanítják, hogy az agy öt-tíz perc oxigénmegvonást követően meghal. A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy ez nem így van. Annak ellenére, hogy a szívleállás után másodpercekkel leáll az agy, ez nem jelenti azt, hogy károsodott vagy halott. Csak hibernálódik. Kimutattuk, hogy az agy válaszol, és képes visszatérni a funkciójához akár egy órával később is, ami egy teljesen új ajtót nyit a lehetséges kezelések előtt"

- fejtette ki az orvos.

A kutatás szerint az agy a szívleállás követketében nem áll le öt-tíz perc oxigénhiányos állapot után, csak hibernálódik. - Kép forrása: DCStudios/Freepik
"fiziológiailag a normálishoz közelítő EEG-aktivitás (delta-, théta-, alfa-, béta-ritmusok) jelentkezett hálózati kognitív és idegi tevékenységgel 35-60 perccel az újraélesztést követően. Ez az első jelentés az öntudatra utaló biomarkerekről CA/CPR során."

- áll a kutatásról kközzétett tanulmányban.

Az index beszámolói szerint Parnia és kollégái a szívleállást túlélő 28 pácienssel elbeszélgetve megállapították, hogy a halálközeli tapasztalatok nem téveszthetők össze hallucinációkkal vagy akár álmokkal. Erre utal, hogy társadalmi és kulturális háttértől függetlenül mindenki arról számolt be, hogy egy gyermekkorra emlékeztető megnyugtató helyen érezte magát, ahol az életük eseményeit morális szempontból látják, mielőtt vissza kell térniük az életbe.

Az ilyen halálhoz közeli élményeket vizsgálva azt látjuk, hogy konzisztensek a globális népességben

– hangsúlyozta Parnia, hozzátéve: a kutatás következő lépése, hogy másodpercről másodpercre vizsgálja az agy neurofiziológiáját a halál során.Legfrissebb