Ugrás a tartalomra

Tovább szakad az Egyesült Metodista Egyház: az LGBTQ viták egyre több közösséget taszítanak el

A Sand Point Community United Methodist Church Seattle-ben, Washingtonban Fotó: Joe Mabel / Wikimedia Commons

A United Methodist News Service szerint idén eddig legalább 300 amerikai gyülekezet döntött úgy, hogy kilép a "United Methodist Church", (UMC) azaz az Egyesült Metodista Egyház kötelékeiből. Becslések szerint százával vannak folyamatban további kilépési kezdeményezések.

Sokan csatlakoznak az újonnan alakult Globális Metodista Egyházhoz, egy új konzervatív metodista felekezethez, amelyet a UMC korábbi konzervatív vezetői alapítottak, és amely szigorúbb tanítást követ, amely nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

A hónap elején egy nagy texasi közösség megszavazta, hogy kilép az UMC-ből. A Southlake-i gyülekezetben 2338-an szavaztak az UMC-ből való kilépés mellett, míg mindössze 160-an szavaztak ellene.

"Tudjuk, hogy vannak, akik csalódottak, és vannak, akik gyászolnak, és azon gondolkodnak, hogy maradhatnak-e kapcsolatban a White's Chapelel"

- mondták a gyülekezet társlelkipásztorai, John McKellar és Todd Renner egy nyilatkozatban.

"Ha ezen a helyen találod magad ma este, szeretnénk szólni hozzád: Tudjátok, hogy itt szívesen látunk benneteket, és hogy itt szeretnek benneteket. És mint egyház, kössünk szövetséget, hogy imádkozunk értük és egész gyülekezetünkért - hogy Isten vezessen minket arra, hogy továbbra is megosszuk Jézus evangéliumát a világgal"

-írták.

Korábban, augusztusban két másik metodista mega- gyülekezet is megszavazta, hogy elhatárolódnak az UMC-től, mert folyamatos a megosztottság az egyházban az azonos neműek házasságának kezelésével kapcsolatban.

Louisiana államban további 58 gyülekezet szintén hivatalosan jóváhagyta, hogy kilép az UMC-ből.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, korábban már Floridában is több mint száz közösség vált ki a UMC-ből és csatlakozott az új, konzervatív irányzathoz. Az LGBTQ kérdés pedig már annyira megosztó problémává vált a közösségen belül, hogy felavatásra került az irányzat első nyíltan meleg afroamerikai püspöke, teljesen szembefordulva a UMC saját szabályrendszerével.

(Christian Headlines)

Legfrissebb