Ugrás a tartalomra

Tovább erősítik a biztonsági együttműködésüket a finnek és a svédek

Svédország és Finnország tovább erősíti biztonsági együttműködését Oroszország ukrajnai inváziójára tekintettel - közölte szombaton mindkét ország miniszterelnöke.

Oroszország háborúja egy szuverén európai nemzet ellen kockára teszi az európai biztonsági rendet. Ebben a változó biztonsági környezetben Finnország és Svédország tovább erősíti együttműködését

– mondta Sanna Marin finn miniszterelnök Helsinkiben az újságíróknak a Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Svédország és Finnország szoros történelmi kapcsolatokat ápol és szoros katonai együttműködést folytat, beleértve a közös gyakorlatokat és az információmegosztást. Az Oroszország által „speciális hadműveletnek” nevezett invázió a NATO-val kapcsolatos gyors szemléletváltást is kikényszerítette mindkét, jelenleg a NATO-szövetségen kívül eső országból. Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai azt mutatták, hogy mindkét országban a többség a NATO-csatlakozás mellett döntene, ilyet pedig először mértek a két ország történetében.

Marin szerint „érthető”, hogy mind Svédországban, mind Finnországban többen akarnak csatlakozni a NATO-hoz.

Finnországban most zajlik ez a vita. Ezeket a megbeszéléseket a parlamenten belül, az elnökkel, a kormányon belül és a pártok között folytatjuk majd.

-fogalmazott a finn miniszterelnök.

Svédországban a kormányzó szociáldemokraták sokáig ellenálltak a jobbközép ellenzék NATO-csatlakozására irányuló felhívásainak. Andersson szerint természetes, hogy újra szóba kerül a vita, de kerülte a Svédország katonai szövetséghez való csatlakozásával kapcsolatos kérdéseket.

A biztonsági helyzet drámai módon megváltozott. Az elmúlt héten többször találkoztam a többi svéd párt vezetőivel és számos kérdésről tárgyalunk.

- mondta a svéd miniszterelnök.

A két ország már szorosan együttműködik a NATO-val és meghívást kapnak az ukrajnai válsággal kapcsolatos valamennyi konzultációra. Stoltenberg főtitkár januárban azt mondta, „nagyon gyorsan” csatlakozhatnak a szövetséghez, ha a tagfelvétel mellett döntenek. Sauli Niinisto finn elnök pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok és a skandináv országok  kezdeményezték a védelmi és biztonsági együttműködés fokozását” Biden amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után, amelyen telefonon részt vett Magdalena Andersson is.

(Epoch Times)

Legfrissebb