Ugrás a tartalomra

Történelmi: Öt tiszta vörös üsző érekezett Izraelbe

Fotó: The Temple Institute / Facebook

Öt vörös üsző Izraelbe szállítása váltott ki világméretű vitát a bibliai próféciákban betöltött jelentőségéről, különösen azon keresztények körében, akik úgy hiszik, hogy a végidőkben egy harmadik templomot is felépítenek - írta meg a Christian Headlines.

Az öt üsző a múlt héten érkezett Izraelbe Texasból, miután a zsidó rabbik vörös színűnek és kifogástalannak ítélték őket – ez a mózesi törvény két követelménye az áldozatokra.

"A szarvasmarhákat rabbik ellenőrizték, és azt találták, hogy vörösek és sértetlenek, ami azt jelenti, hogy rituálisan tiszták az áldozathoz, ahogyan azt Mózes törvénye előírja"

- jelentette az All Israel News.  

"Ahhoz, hogy valaki, aki követi a mózesi törvényt, rituálisan megtisztuljon (...) egy vörös üsző hamvaira van szükség"

-írták.

“Ez a törvény rendelése, a melyet parancsolt az Úr, mondván: Szólj Izráel fiainak, hogy hozzanak hozzád egy veres tehenet, épet, a melyben ne legyen hiba, a melynek nyakán iga nem volt”

-olvasható a 4 Mózes‬ ‭19. rész második versszakában.‬‬

A fejezet további része felsorolja, mit kell tenni az üsző vérével és hamvaival, miután elégetik. A hagyomány szerint egy kóser, vörös üsző születése a Messiás érkezését és egy új Templom közelgő építését jelzi.

Izraelbe érkezésükkor a szarvasmarhákat egy Beit Shean melletti farmra szállították állatorvosi felügyelet mellett, abban a reményben, hogy az állattenyésztők képesek lesznek megőrizni és tenyészteni a fajtát - írta meg a YNET News.

A tenyésztők azt állítják, hogy ez az első alkalom, hogy kóser élő üszőket hoznak Izraelbe.

Az Izrael-barát keresztény weboldal, a TheIsraelGuys.com szintén jelentősnek minősítette az üszők érkezését.

"Hihetetlen, hogy több vörös üszőt hoztak Izraelbe, és a közeljövőben felhasználhatják a templom szolgáltatásainak visszaállításához"

- áll a webhelyen és kiemelték: az ortodox zsidó közösség úgy tekint erre az esemémyre mint egy újabb lépesre, amely közelebb hozhatja a Templom helyreállítását Jeruzsálemben.

"A rabbik és az ortodox közösség vezetői szerint ezek az üszők felhasználhatók a jeruzsálemi zsidó templom számos gyakorlatának visszaállítására, még a 3. templom újjáépítése előtt"

- áll a honlapon.  

A köszöntő ceremónián a kis csoport szemtanúja volt az üszők kirakodásának, hálaadó áldásokat szavaltak, énekeltek és táncoltak és még a sófart is megfújták, hogy megünnepeljék ezt a jeles eseményt.

(Christian Headlines, Ynet News)

Legfrissebb