0279 Ugrás a tartalomra

Történelmi: kétezer éves érmét fedeztek fel a Júdeai-sivatagban

Az érmén héberül a "Szent Jeruzsálem" felirat olvasható.

A Júdeai-sivatagban talált érme - forrás: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság a múlt héten bejelentette, hogy a Júdeai-sivatagban talált egy ritka ezüst félsékeles érmét a rómaiak elleni első zsidó felkelés idejéből, amely közel kétezer éve történt. - írja a Fox News.

A felfedezés az érme történelmi jelentősége miatt keltette fel az izraeli média, valamint a bibliai és régészeti közösségek érdeklődését.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság sajtóközleménye szerint:

"Ezeket az érméket sékel és félsékel értékben verték a rómaiak elleni első zsidó felkelés idején, Júdeában Kr. u. 66-70 között, amikor Jeruzsálemben lerombolták a második templomot."

A Júdeai Sivatag felmérésének célja, hogy a leletekre még az ókori kincseket fosztogatók előtt rátaláljanak.

"Minden új lelet hozzájárul a nép és az ország történetéhez. Ha ez a felmérés nem lett volna akkor az érmét talán a fosztogatók találták volna meg, és a legmagasabb kínált áron adták volna el a régiségpiacon. A projektben hat év alatt több mint 800 barlangot rögzítettünk, és több ezer jelentős leletet találtunk"

– mondta Amir Ganor, a Júdeai Sivatagi Felmérés és Ásatási Projekt egyik igazgatója

A Júdeai-sivatagban talált barlangok feltérképezése - forrás: Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority.
"A lelet egy jeruzsálemi pénzérme, ami a feltételezések szerint egy lázadó zsebéből esett ki, aki a lázadás idején a sivatagba menekült, vélhetőleg a közeli En Gedi felé tartva"

– közölte az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

"A felkelés első évéből származó , ehhez hasonló érmék, ritkaságnak számítanak. A Második Templom idején a zsidó zarándokok fél sékeles érmékben fizették a templomadót. Körülbelül két évszázadon át a tíriai pénzverésből készült, finom ezüstből készült érméket használták erre a hozzájárulásra, amelyek a régióban státusszimbólumnak számítottak”

– részletezte Yaniv David Levy, az Izraeli Régiségügyi Hatóság kutatója

"A lázadás során a felkelők alternatív érméket vertek, amelyeken az 'Izrael sékel', 'Fél-sékel' és 'Negyed-sékel' felirat szerepelt.  Úgy tűnik, hogy a felkelés alatt is folytatódtak a szertartások a Templomban, és ezeket az érméket a lázadók használták"

– tette hozzá.

Az akkori zsidó lázadók az Izraeli Régiségügyi Hatóság közlései szerint létrehozták a "zsidó lázadás gazdaságát", és saját ezüst- és bronzérméket vertek.

Legfrissebb