Ugrás a tartalomra

Törökország hamarosan megnyitja első újonnan épített templomát Isztambulban

Ez az első az első olyan templom, amelyet a semmiből építettek a modern Törökországban.

Az épülő Mor Efrem szír ortodox templom

A Mor Efrem szír ortodox templomnak, a modern Török Köztársaságban elsőként felhúzott újonnan épült templomnak a munkálatai csaknem befejeződtek, és várhatóan két hónapon belül megnyílik - jelentette be az isztambuli szír ortodox alapítvány.

A templom alapkövét 2019 februárjában tették le egy ünnepségen, amelyen Recep Tayyip Erdogan elnök is részt vett Isztambul Yesilkoy kerületében.

"Lázas munka folyik az utolsó hiányosságok felszámolása érdekében, hogy megnyílhasson a török köztársaság első templomának épülete"

- idézte a Daily Sabah Sait Susint, az alapítvány elnökét.

Az első emeleten a gyülekezet kulturális terme kap helyet, ahol a gyülekezet összegyűlhet és szertartásokat, például keresztelőket, részvétnyilvánításokat és esküvőket, valamint egyéb találkozókat és konferenciákat tarthat majd - magyarázta Susin. A földszint az imák és a szertartások helyszíne lesz, valamint a püspöki lakrész, vendégszobák találhatók majd meg ott és egy parkoló - tette hozzá.

Susin a török Anadolu ügynökségnek elmondta, hogy a templom mintegy 4 millió dollárba került.

Elmondta továbbá, hogy bár vannak templomok a Török Köztársaság idejéből, a Mor Efrem szír ortodox ortodox templom az első olyan templom, amelyet a semmiből építettek a modern Törökországban.

"Ez az első alkalom, hogy hivatalosan építettek templomot. Ez nagy büszkeséggel tölt el bennünket"

- mondta.

Az Anadolu ügynökség korábban arról számolt be, hogy ha elkészül, a templom mintegy 17 ezer Isztambulban élő szír ortodox hívőt szolgál majd.

A lap azt sugallta, hogy a szíriai polgárháború miatt megnövekedett szíriai keresztény kisebbség Törökországban az egyik fő oka annak, hogy Törökország beleegyezett az új templom építésébe. A török hatóságok korábban a szíriai keresztények számára fenntartott menekülttábort hoztak létre, amelyben akár 4000 ember is élhetett. Az új templom tervei először 2015-ben láttak napvilágot.

(Christian Post)

Legfrissebb