Ugrás a tartalomra

Tom Hanks: "Hadd döntsem el én, hogy mi az, ami engem sért”

Szerinte nincs szükség a könyvcenzúrára.

Jordan Strauss/Invision


A 66 éves hollywoodi sztár, Tom Hanks, a Forest Gump színésze egy hamarosan megjelenő, hollywoodi szuperhősfilm forgatásról szóló könyvének népszerűsítése kapcsán tért ki az eltörléskultúra okozta könyvcenzúrákra.

"Az a véleményem, hogy mindannyian felnőttek vagyunk. A saját érzékeinkben kell bíznunk és nem abban, hogy valaki eldönti, hogy mi sérthet minket, és mi nem"

– mondta Hanks.

"Hadd döntsem el én, hogy mi az, ami engem sért, és mi az, ami nem. Ellene lennék, hogy bármilyen korszakból származó könyvet elolvassak, amire az van írva, hogy 'a modern érzékenység miatt rövidítve”

– fejtette ki véleményét a hollywoodi filmsztár.

Hanks arra a trendre reagált, amelynek következtében a modern korban úgy szerkesztik a könyveket, hogy azok senki számára ne legyen sértőek. Ian Fleming James Bond-könyveit a februárban megjelent beszámolók szerint például úgy írták át, hogy egy rakás faji utalást eltávolítottak belőle, hogy megfeleljenek a mai gondolkodásnak.

A cenzúra mellett az iskolákban is egyre gyakrabban tiltják be a könyveket Amerikában. A PEN America Index of School Book Bans listái szerint a 2022-23-as tanév első felében 1477 alkalommal tiltottak be egyes könyveket.

(FoxNews)


Legfrissebb