Ugrás a tartalomra

Több helyen is kiállnak ma este Izrael mellett Magyarországon

Magyarország ma este nem az "Allahu Akbar"-tól lesz hangos!

A "harag napja" ellenére folytatódnak a szolidaritási tüntetések Magyarországon, ma este az ország számos pontján tartanak rendezvényeket és állnak ki Izrael mellett.


Friss: Szerkesztőségünkhöz beérkeztek a friss képek és részletek a már lezajlott vidéki tüntetésekről.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere, és Prof. Dr. Hack Péter, a pécsi Hit Gyülekezete lelkésze

A pécsi rendezvényen közel 700-an voltak, ahol a város polgármestere Péterffy Attila is jelen volt. A helyszínen jelen voltak a kaposvári, szekszárdi és több baranyai gyülekezet tagjai is. A rendezvény hivatalos szervezője a beszámolók serint a Pécsi Magyar Izraeli Baráti Társaság volt.

A pécsi tüntetésen nagyjából 700-an voltak jelen.

A minap.hu beszámolói szerint a Miskolci demonstrációt a Miskolci Forrásvíz Kulturális Alapítvány, Miskolc Örmény Nemzetiségi Önkormányzata és a Hit Gyülekezete Miskolc pénteken délutánra a Szent István térre.

Miskolc- Kép: minap.hu/Juhász Ákos
"az előre kitervelt, és aljas indokból elkövetett tömeggyilkosság magyar embereket is érinthetett volna."

-hangsúlyozta Szilágyi Sándor, a Forrásvíz Kulturális Alapítvány elnöke.

"Akik ma megünneplik ártatlan zsidó emberek, gyerekek lemészárlását, azok holnap meg fogják ünnepelni európai, magyar emberek legyilkolását is-"

- fogalmazott.

Markovics Zsolt, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija azt mondta

"Amit a Hamász és a Hezbollah kezdeményezett, az nem egy háború, hanem tömegmészárlás. Ártatlan zsidók és nem zsidók szisztematikus kivégzése"

Salgótarjánban az  Uzho Jilo - Tiszta Szív Egyesület kezdeményezésére rendeztek tüntetést a főtéren, amelyen nagyjából 250-en vettek részt. A demonstráción az Egyesület elnöke Szilvási János, valamint az Cserháti Romákért Egyesület elnöke, Rácz Dezső is felszólaltak.


Szegeden a delmagyar.hu beszámolói szerint a Hit Gyülekezet szegedi közössége rendezett szimpátiatüntetést Izrael állam mellett pénteken délután a Klauzál téren.

Szeged

Szabó Péter, a gyülekezet lelkésze köszöntötte a résztvevőket, majd hegedűn játszották el Izrael nemzeti himnuszát, a HaTikvát.


Tatabányán a beszámolók szerint a Fő téren került megrendezésre az Izrael melletti demonstráció a mai napon, 18 és 19 óra között.

Lusztig Péter, alpolgármester - Tatabánya

A rendezvényen közel 200 fő vett részt. A rendezvényről az egyik megyei rádiónak is küldtek egy tájékoztatót, de nem olvasták be, mivel azt mondták, nem akarnak állást foglalni ebben a témában még akkor sem, ha kifizetik a hirdetést.

Tatabánya Megyei Jogú Várost Lusztig Péter Alpolgármester Úr képviselte, aki beszédet is mondott. Többször is megköszönte a Hit Gyülekezete által szervezett demonstrációt. Elítélte a terrort, a Hamasz tevékenységét. Az alpolgármester személyes érintettségére is kitért, mivel édesanyja holokauszt túlélő és több rokona is Izraelben él.

Az eseményen Pauer Csaba, tatabányai lelkész is beszédet mondott, és megköszönte, hogy ilyen sokan eljöttek az alig 24 órával korábban meghirdetett demonstrációra.

Tatabánya


A Hamász nevű terrorszervezet közel egy hete támadta meg Izraelt, betörtek az otthonaikba, kíméletlenül végeztek egyes beszámolók szerint mindenkivel, akit csak megláttak. Nem kímélték a csecsemők, gyermekek, várandós anyukák és idős asszonyok életét sem, akiket hidegvérrel lemészároltak, vagy elhurcoltak és tartanak fogva azóta is könyörtelen körülmények között. Mindezek mellett élőpajzsként használják a palesztinokat is, az elhunytak száma pedig vérfagyasztó mértékben nő folyamatosan mindkét oldalon.

Ahogyan azt az elmúlt napokban láthattuk, Magyarországon több eseményt is szerveztek, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Hamász nevű terrorszervezet által megtámadott ország, Izrael felé.

Azonban az események folytatódnak, a háborúnak nincs vége, és mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a terrorszervezet mára hirdette meg a harag napját, amelyen arra szólította fel a palesztinokat, hogy világszerte rendezzenek megmozdulásokat és "alkalmazzák a dzsihádot''.

Egy korábban közzétett cikkünkben megírtuk, hogy bár a tüntetéseket több országban is betiltották, már halálos áldozata is van a megmozdulásoknak.

Magyarország azonban nem az „Allahu Akbartól” lesz hangos ma este, mivel az ország számos pontján szerveznek demonstrációkat, amelyeken kiállnak Izrael mellett.

Kép forrása: Facebook/ Hit Gyülekezete

Pécsen 17:00 órától a Zsinagóga épülete előtt kerül megrendezésre egy demonstráció, a Hit Gyülekezete pécsi, kaposvári, szekszárdi és baranyai gyülekezeteinek szervezésében.

Miskolcon a Hit Gyülekezete Miskolc, a miskolci Forrásvíz Kulturális Alapítvány és Miskolc Örmény Kisebbségi Önkormányzata szervezésében 16:00-tól kezdődően került megrendezésre az Izrael melletti szimpátiatüntetés, amely több részből fog állni. Felszólal Ledniczky Zsolt, a miskolci Hit Gyülekezete vezető presbitere, Szilágyi Sándor, a Forrásvíz Kulturális Alapítvány elnöke, dr. Rózsa Péter, a miskolci Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, és Markovics József, a Miskolci Zsidó Hitközség főrabbija.

Balassagyarmaton este 19:00-kor kezdődik a főtéren egy szimpátiatüntetés a Hit Gyülekezete szervezésében, ahova meghívták a város vezetőit és a helyi hitközség tagjait és civil szervezeteket is.

A hitközséget a Mazsihisz figyelmeztette, hogy ne vegyenek részt a rendezvényen biztonsági okokból, ezért ők le is mondták a részvételt.

A Hetek beszámolói szerint Egerben az Egri Zsidó Kulturális Egyesület és Hit Gyülekezete közös szervezésű eseményére várják a helyi lakosokat.

Érden biciklis felvonulásra kerül sor izraeli és magyar zászlókkal, majd megemlékezés lesz a főtéren a Hamász által elkövetett terrorcselekményeinek áldozatairól.

Salgótarjánban 18 órától lesz Izrael melletti szolidaritási megmozdulás a város főterén.

Keszthelyen 18:30-tól terveznek megmozdulást a helyi zsinagógánál.

Tatabányán 18 órától a fő téren, Pécsett Kaposvárral közösen 17 órától a Kossuth téren.

Cegléden szintén ma este, 19 órától kerül sor közös megemlékezésre a Szabadság téren, csakúgy, mint Szolnokon (szintén a főtéren).

Dunaszerdahelyen 17.30-tól fognak emlékezni az elmúlt napokban meggyilkolt civil áldozatokra, Szombathelyen pedig a zsinagóga előtt 19 órától.

Mátészalkán 18 órától lesz szimpátia tüntetés Izrael mellett. 

Vácon 18 órakor gyújtanak gyertyát a zsinagóga előtti téren.

Sárbogárdon 18.30-tól rendez közös Izrael-párti demonstrációt a Hit Gyülekezete és az Alba Régió Alapítvány.

A hétvégén, vasárnap Veszprémben 17 órakor, a holokauszt emlékműnél találkoznak majd Izrael állam támogatói, Győrött a Nyugat-Dunántúli Magyar Izraeli baráti társaság szervezésében, 18 órakor a Petőfi téren, és lesz Zalaegerszegen is szimpátiatüntetés 17:30-tól, a Dísztéren. Nyíregyházán vasárnap 17:30-tól gyűlnek össze a Magyar-Izraeli Baráti Körrel közös szervezésben.

Jövő héten kedden délután Hatvanban fognak megemlékezni a Hamász terrorjának áldozatairól, míg Gyöngyösön a hitközséggel együtt ítélik majd el a résztvevők az izraeli civilek elleni agressziót - számol be a Hetek.

Legfrissebb