0279 Ugrás a tartalomra

Tízezrek vonultak az életért Washingtonban és Párizsban

Idén is sokakat mozgattak meg a March for Life felvonulások.

Fotó: AFP, Julien de Rosa

Az 50. March for Life (Menet az Életért) tüntetést pénteken tartották Washingtonban, vasárnap pedig Párizsban került megrendezésre felvonulás.

Jeanna Mancini, a March For Life elnöke a "következő lépésekről" beszélt Washingtonban.

"Oly sok óriás egyengette az utat ehhez a jelentős győzelemhez, köztük Nellie Gray, a March for Life alapítója, akinek június 24-én van a születésnapja"

- mondta.

"Nem is tudnék jobb születésnapi ajándékot elképzelni"

-fogalmazott.

"Még nem végeztünk"

- folytatta.

"Bár az idei év a legjelentősebb győzelmünket jelenti, az abortusz emberi jogokkal való visszaélése még messze nem ért véget. Sajnos csak az Egyesült Államokban idén jóval több mint 700 ezer abortusz lesz, és tudjuk, hogy minden egyes abortusz során egy életet elvesznek, és legalább egy életet megsebeznek. Addig fogunk menetelni, amíg az abortusz elképzelhetetlenné válik"

-mondta.

Lynn Fitch mississippi főügyész, aki a tavalyi döntés előtt harcolt a 15 hetes abortusztilalom fenntartásáért Mississippiben, arra biztatta az embereket, hogy folytassák a harcot az élet szentségéért.

"Amíg nem tudunk olyan változtatásokat eszközölni a törvényeinkben, amelyek tükrözik az együttérzésünket minden élet iránt, és amíg nem tudjuk megváltoztatni amerikai polgártársaink szívét és elméjét, addig az élet törékeny marad"

- mondta.

Több ezer ember vonult az utcára Párizsban is vasárnap. Az asszisztált öngyilkosság lehetséges legalizálása és az abortuszhoz való jog alkotmányba való valószínűsíthető beemelése ellen tüntettek.

A szervezők szerint mintegy 20 ezren vettek részt a helyi March for Life felvonuláson. A menet évente megrendezett esemény, idén az abortuszhoz való jog alkotmányba foglalásáról szóló ellentmondásos parlamenti viták tematizálták. A szenátus február 1-jétől tárgyalja a törvényjavaslatot.

A tüntetők transzparenseket vittek magukkal, amelyeken többek között az "Elég volt, az életért vonulunk!" és a "Macron, Macron, ne nyúlj az embriókhoz" felirat szerepelt. A La Croix beszámolója szerint sokan közülük hívő katolikusok voltak, akik már 1975 óta ellenzik az abortusz dekriminalizálását és az abortusznak az alkotmányba való beemelését az elbagatellizálás újabb lépésének tekintik.


A tüntetés célja, hogy megmutassa a kormánynak, hogy az életvédő mozgalom még mindig él és virul, mondja Aliette Espieux a Famille Chrétienne-nek.

"Azt is mutatja, hogy nem tízen vagyunk egy-egy városban, hanem országos léptékben sokan"

- állítja.


Espieux továbbá úgy véli, hogy a francia politikusok nem képviselik a lakosság véleményét.

"Túlságosan nagyra értékelik a hírnevüket és a pozícióikat"

-mondta.


Az életvédő menetet az eutanázia esetleges legalizálása elleni állásfoglalásnak is szánták - írja a Valeurs Actuelles.

"Ellenezzük az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot"

- mondta Nicolas Tardy-Joubert, a menet elnöke a tüntetés előtt a francia hírportál beszámolója szerint. Hangsúlyozta, hogy "az emberölés tilalmának alapvetőnek kell maradnia".

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, 2022-ben is az abortusz volt a világon a vezető halálok és majdnem négyszerese volt a fertőző betegségekből eredő halálesetek számának.

(Christian Headlines, CNE)

Legfrissebb