Ugrás a tartalomra

Texasban szülői engedélyhez kötnék a fiatalok közösségi oldal használatát

A Texasban működő digitális szolgáltatóknak szülői jóváhagyására lesz szükségük, mielőtt 18 év alattiak számára lehetővé tennék a fiókok létrehozását.

Photo by viswanath muddada / Unsplash

Egy új közösségi médiatörvényt fogadhatnak el Texasban, amely megtiltja a 18 év alatti felhasználóknak, hogy előzetes szülői jóváhagyás nélkül hozzáférjenek a közösségi oldalakhoz vagy fiókokat hozzanak létre. A törvény a közösségi oldalakat célozza, de adott esetben más online szolgáltatásokra is kiterjeszthető – írja a Gizmodo.

A szabályozás előírja a digitális szolgáltatók számára, hogy a szülő vagy gyám beleegyezését kérjék, mielőtt 18 év alatti felhasználónak engedélyeznék fiók létrehozását, illetve arról is rendelkezik, hogy azok a szülők, akik megadják a hozzájárulást széles körű hozzáférést kérhetnének a kiskorúak adataihoz.

Checking message status
Photo by camilo jimenez / Unsplash

A „digitális szolgáltatások” a jogszabályban leírtak szerint olyan weboldalra, alkalmazásra, programra vagy szoftverre utalnak, amely internetkapcsolattal személyes azonosító adatokat gyűjt vagy dolgoz fel, ide tartozik többek közt a TikTok és az Instagram is. Az olyan technológiai vállalatok, mint a Meta és a Google – amelyek egyaránt fontos közösségi médiaszolgáltatásokat üzemeltetnek –, határozottan ellenezték a texasi törvényt. Mindkét cég képviselői felszólaltak a jogszabály ellen egy korábbi bizottsági meghallgatáson.

Legfrissebb