Ugrás a tartalomra

Texas is döntött: Nem kérnek a kiskorúakat csonkító kezelésekből

A demokraták és a progresszív polgárjogi csoportok tiltakoznak.

Photo by Bermix Studio / Unsplash

Texas lesz a legnagyobb állam, amely betiltja a nemi átalakító műtéteket, és a pubertásblokkolókat a kiskorúak számára.Greg Abbott texasi kormányzó pénteken aláírt egy törvényt, amely tiltja a nemi átalakító műtéteket és a kiskorúak nemi átalakulásást elősegítő hormonális beavatkozásokat.

A szeptember 1.-én hatályba lépő 14. szenátusi törvényjavaslat megtiltja az olyan orvosi beavatkozásokat, mint a pubertásblokkolók, a keresztnemű hormonok és az olyan műtétek, mint a kettős sztetómia a magukat férfinak valló, nőnek született kiskorúak esetében, valamint hogy az ilyen kezeléseket állami pénzekből finanszírozzanak.

"A gyermek nemi szervei, kromoszómái és endogén profiljai által meghatározott biológiai nemének megváltoztatása vagy a gyermek neméről alkotott elképzelésének megerősítése céljából végrehajtott eljárás, ha az nincs összhangban a gyermek biológiai nemével"

– fogalmaz a törvény.

A törvényjavaslatot a múlt hónapban fogadták el Texasban, melynek aláírása a konzervatívok részéről dicséretet, a demokraták és a progresszív polgárjogi csoportok részéről pedig elítélést váltott ki.

"Ma Texas egyértelmű üzenetet küldött: komolyan veszi a gyermekek biztonságát"

– nyilatkozott Autumn Leva, a Family Policy Alliance nevű szociálkonzervatív érdekvédelmi csoport stratégiai alelnöke, akinek csoportja 2017 óta részt vesz a témával kapcsolatos jogszabályok kidolgozásában.

Emmett Schelling, a Transgender Education Network of Texas ügyvezető igazgatója azonban kritizálta a törvényjavaslatokat amelyek szerinte csak arra ad lehetőséget, hogy barbár gyűlöletkampányt indítsanak a transz és queer texasiak ellen".

"Az ezen az ülésszakon mutatott bigottság miatt a törvényhozóknak szégyenkezniük kellene."

– tette hozzá.

"Ha eljön az idő, amikor az orvosi szakma nem tudja magát szabályozni a betegek és a gyermekek védelme érdekében, akkor a kormánynak kell közbelépnie"

– mondta a törvényjavaslat szerzője, Donna Campbell, republikánus állami szenátor, orvos a szenátus államügyi bizottságának márciusi meghallgatásán.

"A gyerekeknek tanácsadásra és szeretetre van szükségük, nem pedig visszafordíthatatlan orvosi beavatkozásokra"

– emelte ki Campbell.

A törvényjavaslat nemrég történt texasi elfogadásával már legalább 17 államban van hasonló törvény: Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Idaho, Iowa, Indiana, Kentucky, Mississippi, Montana, Nebraska, Észak-Dakota, Oklahoma, Dél-Dakota, Tennessee, Texas és Utah. 2023-ig további 26 államban hoztak hasonló jellegű jogszabályokat.


(ChristianPost)

Legfrissebb