Ugrás a tartalomra

Termékenységi válság lehet 20-30 év múlva egy új kutatás szerint

Photo by Greg Rosenke / Unsplash

Egy kutatás szerint 40 év alatt felére csökkent a férfiak spermiumszáma, és ha az ütem folytatódik, félő, hogy 20-30 éven belül termékenységi válság lesz - számolt be Greendex.hu.

A  tanulmány rámutatott, hogy 1973 és 2018 között a spermiumszám 62,3%-kal csökkent. Ugyan ez az orvoscsoport végzett egy hasonló kutatást 2017-ben, és szintén 50% kürüli volt a csökkenés. A két vizsgálat között annyi a különbség, hogy a 2017-es Európát, Észak-Amerikát és Ausztráliát fedte le. Az új tanulmány ellenben a világ 53 országából származó mintákat vizsgált, és ebből kijött, hogy Közép és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is hasonló a probléma - olvasható a Greendex oldalán.

1973-tól napjainkig évente 1,16%-kal csökkent a spermiumszám. Önmagában ez az adat is azt rebesgeti, hogy cirka 40 év múlva meddőek lesznek a férfiak, de ennél rosszabb a helyzet, ha csak 2000-től vizsgáljuk, ugyanis az elmúlt 18-20 évben 2,64%-os volt az éves csökkenés.

Jelen pillanatban a spermiumkoncentráció 49 millió/ ml. (A 70-es években ez 100 millió fölött volt.) Korábbi tanulmányok azt mondják, hogy a 40 millió/ml-es határt már a termékenységi ráták is meg fogják érezni, és ez már a népesség szaporodási képességén is észrevehető lesz - írja az oldal.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora azonban a konzekvensen kiugró adatokból arra következtet, hogy nem ilyen vészes a helyzet, fejlődött a tudomány, és 40 éve nem tudunk ilyen pontos képet adni a spermiumszámról, így szerinte fals adatokkal számolunk.

(Greendex)

Legfrissebb