Ugrás a tartalomra

Tényi Tamás a cenzúráról : "Volt, aki bele sem olvasott"

Reméli, hogy a Kádár korszak nem fog visszatérni.

A Hit Rádió Világnézet című műsorában nyilatkozott lemondásáról Prof. Dr. Tényi Tamás pszichiáter, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Psichyatria Hungarica volt főszerkesztője, mivel a bizottság nem akarta megjelentetni egy genderkritikával kapcsolatos tanulmányát.

"Két pozitív lektori vélemény és az általuk kért átdolgozás után meg akartam jelentetni a tanulmányt, azonban a nyomdába küldés előtti percekben olyan visszajelzés érkezett a szerkesztőbizottság részéről, hogy ennek a közleménynek a publikálása nem kívánatos a társaság lapjában."

A bizottság  Tényi beszámolója szerint arra hivatkozott, hogy az általa megjelentetni kívánt közlemény egy politikai közlés, a volt főszerkesztő azonban tagadta az állítást,  mivel véleménye szerint ez egy tudományos publikáció lett volna, amely minden szempontból megfelelt az elvárásoknak.

"Egyfajta burkolt fenyegetés is megjelent, hogyha én ilyen jellegű közleményt szeretnék megjelentetni, az alapszabályba ütközik"

- fejtette ki Tényi.

"Azt lehet mondani, hogy egyfajta nyomásgyakorlás jelent meg, amelyre a 13 éves felelős szerkesztői munkám során  sosem volt példa"

- hangsúlyozta a szakértő a gender elméletet kritikai alapon tárgyaló dolgozatával kapcsolatban, amelyről a kritikusok pusztán a téma alapján anélkül mondtak véleményt elmondása szerint, hogy egyáltalán beleolvastak volna.

"Egyértelmű volt, hogy ez bizonyos érdekeket, sértett"

- magyarázta a volt főszerkesztő.

"Ezt követően nem láttam más lehetőséget, minthogy 13 év után lemondok a felelős szerkesztői pozícióról, és ezzel együtt kiléptem a Magyar Pszichiátriai Társaságból"

- jelentette ki Tényi.

Szakemberünk a vele készült interjú során azt is elmondta, hogy a lemondását megelőző eseményekhez hasonlót utoljára a Kádár-rendszerben tapasztalt, amikor bizonyos témák, vagy szerzők gyakorlatilag tolerálhatatlanok voltak.

"Ha valakit Bibó Istvánnak vagy Konrád Györgynek neveztek, akkor bármiről írta az illető, az elfogadhatatlan volt”

- emlékeztetett a szakértő, valamint elmondta, hogy nagyon reméli, hogy ez a korszak nem fog visszatérni, és, hogy a lemondásával fel tudja hívni a közvélemény figyelmét erre az elfogadhatatlan jelenségre.

"Én hiszek a tudományos közlés szabadságában, hiszek a szólásszabadságban, hiszek abban, hogy álláspontok egymással ütközzenek és érvek, ellenérvek, tudományos érvek és ellenérvek feszüljenek egymásnak, és ebből szülessen valamiféle szintetikus igazság"

- részletezte Tényi, azonban úgy gondolja, időben kell cselekedni annak érdekében, hogy ezeket a folyamatokat meg tudjuk állítani.

"Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy itt olyan folyamatok látszanak, vagy igyekeznek elindulni, amit meg kell állítanunk"

- figyelmeztet a lemondott főszerkesztő.

Legfrissebb