Ugrás a tartalomra

Templomfelújitással kívánja csökkenteni a kormány a migrációs nyomást

Szijjártó szerint a templomok újjáépítésének támogatásával is csökkenthető a migrációs nyomás

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint templomok újjáépítésének támogatásával is csökkenthető a migrációs nyomás - számolt be az Index.

Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bejrútban.

Az ukrajnai fegyveres konfliktusnak nem csupán a térségben, hanem az egész világon érezhetők a negatív hatásai. Ilyen példaként említette az élelmezési válságot is, amely a nehéz helyzetben lévő országokat sújtja leginkább. Libanonban is látható, hogy mekkora erőfeszítésekbe kerül a lakosság ellátása.

Tudjuk, hogy ezek a nehézségek az egyébként is instabil térségekből újabb, minden eddiginél nagyobb és súlyosabb migrációs hullámok kiindulásához vezethetnek. Azt is tudjuk, hogy ezek a migrációs hullámok destabilizáló hatásúak és általában Európa felé irányulnak

– közölte a tárcavezető arra figyelmeztetve, hogy ha ez a nyomás növekedni fog, akkor azt Európa nem fogja tudni kezelni.

Magyarország és Libanon két, földrajzilag egymástól távol eső ország, mégis egyformán érdekeltek vagyunk abban, hogy...

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, January 12, 2023

A miniszter ennek kapcsán tudatta, hogy a magyar kormány eddig harminchárom keresztény templom felújítását finanszírozta a közel-keleti országban 1,8 millió dollárból, és most a rekonstrukciós program második szakasza véget ért, így megkezdődhet a harmadik, amelyben kétmillió dollárból újabb harminc templomot fognak renoválni.

Korábban a libanoni keresztények azt kérték tőlünk, hogy mentsük meg a templomaikat, hogy aztán ezek a templomok megmenthessék a keresztény közösségeket

– fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy Magyarország és Libanon egyformán érdekeltek a mielőbbi ukrajnai békében, mert egy elharapózódó élelmezési válság újabb milliókat és tízmilliókat sarkallna hazájuk elhagyására.

(Index)

Legfrissebb