Ugrás a tartalomra

Tanulmány: Szüleik válása miatt hagynak fel sokan hitükkel

Édesapjuk hiánya miatt nem tudnak hinni Isten szeretetében.

Photo by Ben White / Unsplash


Egy új, hitről és kapcsolatokról szóló tanulmány szerint az apák hiánya és a házasságok összeomlása lehet a két legfőbb magyarázat arra, hogy miért csökken a kereszténység az Egyesült Államokban.A Communio egyházi tanácsadó szervezet által nemrég közzétett, a hitről és kapcsolatokról szóló országos tanulmány (Nationwide Study on Faith and Relationships) című kutatás beszámolt arról, hogy a keresztény hit hanyatlásának hátterében Amerikában a kettétört családok állhatnak.

A tanulmány 13 állam 112 evangélikus, protestáns és katolikus gyülekezetének 19 000 vasárnapi Istentiszteleteken résztvevők körében végzett országos felmérés adatait dolgozta fel. A kutatásra azért került sor, mert 2000 óta 31 százalékkal, 1970 óta pedig 61 százalékkal csökkent a házasságkötési arány, míg a mai 30 év alatti felnőttek kevesebb mint fele nőtt fel olyan otthonban, ahol a szülők házasok voltak.

A tanulmány szerint nagyobb valószínűséggel voltak jelen az édesapák azoknak az  embereknek az  életében, akik rendszeresen részt vesznek az Istentiszteleteken.Az Egyesült Államokban a vasárnap gyülekezetbe járók mintegy 80 százaléka olyan otthonban nőtt fel, ahol a biológiai szüleik a nevelésük során végig házasok voltak.


Annak az oka, hogy egyre kevesebb ember hisz a tanulmány szerint arra vezethető vissza, hogy egyre kevesebb az olyan család ahol a házasságban élő szülők közül az édesapa is meghatározó szerepet tölt be gyermekei életében.

J.P. DeGance, a Communio elnöke elmondta, hogy a fiatalok nem a lelkészek munkájának hiányosságai miatt hagyják el nagy számban a gyülekezeteket, mivel elmondása szerint rengeteg pénzt fordítanak arra, hogy a következő generációnak átadják a hitet.

"Ha nem nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy egyre több gyermek nőhessen fel olyan keresztény családokban, ahol a szülők elkötelezték magukat és hűségesen kitartanak egymás mellett, akkor a keresztények száma egyre tovább fog csökkenni"

- hangsúlyozta DeGance.

"Azt hiszem, nem kell meglepődnünk azon, hogy amikor a házasság és a család emberi analógiája összeomlik, egy fiatalnak sokkal nehezebb megértenie, hogy van egy mennyei Atya, aki úgy szerette őt, hogy elküldte egyszülött Fiát, hogy meghaljon érte"

- emelte ki.

"Ez akkor válik nehézzé, ha valaki soha nem tudott egészséges módon viszonyulni az apjához, ha esetleg gyűlöli az apját, vagy ha nehéz a kapcsolata az apjával"

-hangsúlyozta az elnök.

A közvélemény-kutatások túlnyomó többsége azt mutatja, hogy a fiatalok túlnyomó többségükben még mindig szeretnének házasságban élni, csak éppen nincs meg hozzá a képességük DeGance szerint.

"Ez egy nagyszerű lehetőség az evangélium előmozdítására, hogy az egyházak a szeretet iskoláivá váljanak, hogy a kapcsolatokból házasságok jöjjenek létre és, hogy a már házasságban élő keresztények virágzó, egészséges, Krisztusra összpontosító házasságuk legyen"

- fejtette ki DeGanz.

(CP)

Legfrissebb