Ugrás a tartalomra

Tanulmány: kevésbé elégedettek az életükkel a woke ideológiákat valló emberek

A nők több mint kétszer nagyobb arányban fejezték ki támogatásukat a progresszív ideológiák iránt.

A nők közel háromszor nagyobb arányban támogatták a woke eszméket. - Kép forrása: freepik

A Scandinavian Journal of Psychology múlt héten megjelent tanulmánya szerint az "éber" emberek kevésbé elégedettek az életükkel, és hajlamosabbak a boldogtalanságra, a szorongásra és a depresszióra.

Az első vizsgálatban 851 felnőtt résztvevő vett részt, többségük a török egyetemhez kötődött, míg a másodikban 5030 finn állampolgár vett részt.

A tanulmány hét progresszív állításról kérdezte a felmérésben szereplő személyeket, mint például:

"Ha a fehéreknek átlagosan magasabb a jövedelmük, mint a feketéknek, az a rasszizmus miatt van".

vagy, hogy

"Az egyetemi olvasmánylistákon kevesebb fehér vagy európai szerzőnek kellene szerepelnie."

valamint

"Egy fehér ember nem tudja ugyanolyan jól megérteni, hogy egy fekete ember hogyan érez, mint egy másik fekete ember."

A tanulmány szerzője, Oskari Lahtinen, a Turkui Egyetem INVEST Research Flagship Centre vezető kutatója a PsyPostnak nyilatkozva elmondta:

"A nemek közötti megosztottság volt talán a legmeglepőbb számomra. Ötből három nő pozitívan tekint a "woke" eszmékre, de hétből csak egy férfi. Legalábbis Finnországban ez volt a helyzet"

A kutatás szerint a nők "több mint kétszer nagyobb arányban fejezték ki támogatásukat" a woke ideológiák iránt.

A legaggasztóbb eredmény azonban a woke ideológiákat valló emberek mentális egészségével kapcsoaltban született. A kutatók a szorongás és a depresszió magas előfordulási gyakoriságát találták azoknál az embereknél, akik egyetértenek azal az állítással, hogy "Ha a fehéreknek átlagosan magasabb a jövedelmük, mint a feketéknek, az a rasszizmus miatt van". Tágabb értelemben ez azt jelenti, hogy a baloldaliként azonosított személyek a legnagyobb valószínűséggel számoltak be alacsonyabb mentális jólétről.

A woke ideológiákat vallók a szorongástól 67,9, a depressziótól 32,5 a boldogtalanságtól pedig 4,5 százalékkal küzdenek magasabb arányban.- számolt be a The Blaze.

"Míg a kritikus társadalmi igazságossági (vagy interszekcionális vagy "woke") diskurzus elsősorban az amerikai társadalmon belüli dinamikából merít, mostanra más nyugati országokban is felbukkant"

- jegyezte meg Lahtinen.

(CH, NYP)

Legfrissebb