Ugrás a tartalomra

Tanulmány: az eutanázia legalizálása több öngyilkossághoz vezet

Fénykép: EPA, Peter Komka

Az eutanáziát vagy az asszisztált öngyilkosságot legalizáló országokban nő az "önkezűleg", azaz harmadik fél segítsége nélkül elkövetett öngyilkosságok száma. Ez azért figyelemre méltó, mert a legalizálás hívei azzal érveltek, hogy ezek a számok a legalizálással csökkenni fognak.

A "Does legalisting assisted suicide make things better or worse" (Az asszisztált öngyilkosság javít vagy ront a helyzeten?) című tanulmány kimutatta,

hogy a segítség nélkül elkövetett öngyilkosságok száma az orvos által segített öngyilkossági halálesetek számával párhuzamosan nőtt.

A kutatók több felmérést végeztek Európában és Észak-Amerikában, és azt találták, hogy az eutanáziát és az asszisztált öngyilkosságot engedélyező országokban a nők követtek el leginkább segítség nélküli öngyilkosságot.Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság hívei gyakran érvelnek azzal, hogy az öngyilkosság bizonyos formáinak legalizálása megakadályozza, hogy az emberek például vonat elé ugorjanak, mert legálisan kérhetik életük befejezésének "civilizáltabb" módját. A tanulmány azonban arra a következtetésre jut, hogy "lényegesen több ember vetett véget életének,

és nem volt bizonyíték a nem asszisztált öngyilkosságok számának csökkenésére" azokban az országokban, ahol az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság legális.


A tanulmány eredményei nem lepték meg Wesley J. Smitht, a Discovery Institute konzervatív gondolkodóközpont vezető munkatársát. A Christian Postnak azt mondta, hogy "az asszisztált öngyilkosság szó szerint az öngyilkosságot támogatja".

Szerinte "egy társadalom nem pártolhat egyes öngyilkosságokat úgy, hogy aztán meglepődik azon, hogy egyes öngyilkosok a megengedett kategóriákon kívül úgy gondolják, hogy ez rájuk is vonatkozik".

Smith szerint az öngyilkosságok bizonyos típusainak kulturális és jogi erőltetése azt jelzi az öngyilkos embereknek, hogy az öngyilkosság helyes dolog.

"Az ilyen üzenetek halálos cselekedetre ösztönözhetik ezeket az egyéneket"

-fogalmazott.

(CNE)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇
Legfrissebb