0279 Ugrás a tartalomra

Tanulmány: 5 amerikaiból 2 egyetért abban, hogy "az utolsó időkben élünk".

A Pew Research friss tanulmánya szerint 5-ből 2 amerikai egyetért azzal az állítással, hogy jelenleg "a végidőket éljük".

A tanulmány kimutatta, hogy a végidőkben hívők vagy hisznek abban, hogy Jézus egy napon visszatér a Földre, és addig az élet rosszabbodik (14 százalék), vagy egyszerűen csak hisznek abban, hogy ezek a végidők (25 százalék).

A keresztények mintegy 20 százaléka hisz abban, hogy Jézus a globális körülmények romlása után tér vissza.

A végidőkkel kapcsolatos keresztény nézeteket leggyakrabban a premillennializmus, az amillennializmus és a posztmillennializmus kategóriájába sorolják. A premillennializmus az az elképzelés, hogy a világ fokozatosan javulni fog, és az 1000 év Jézus földi visszatérése előtt történik. Az amillennializmus azt mondja, hogy Jézus uralma átvitt értelemben már most zajlik, míg a premillennializmus szerint Jézus visszatérésével kezdődik az 1000 éves uralom, de addig a világ helyzete romolhat.

Egy 2016-os Lifeway Research tanulmány szerint a protestáns lelkipásztorok megoszlanak a három lehetőség között. Majdnem a fele (48 százalék) premillennista, 31 százalék amillennista,

és mindössze 11 százalék vallott posztmillennista nézeteket.

A legfrissebb tanulmány ugyanakkor azt találta, hogy a keresztények közül a fekete protestánsok (76 százalék) és az evangélikusok (63 százalék) nagyobb valószínűséggel hisznek abban, hogy a végső időkben vagyunk, miközben a fővonalbeli protestánsok (31 százalék) és a katolikusok (27 százalék) kevésbé hisznek abban, hogy ezek a végső idők.

(Christian Headlines)

Legfrissebb