Ugrás a tartalomra

Támadás következtében elpusztult Mianmarban egy keresztény település

Több mint 3 millió embernek kellett elköltöznie Mianmarból az összetűzések miatt, és ez a szám 50 százalékkal nőtt csak az elmúlt fél évben

 A hadsereg továbbra is szinte mindenhol felgyújtja a keresztények házait és birtokait, ahol harcok folynak. - Kép forrása: Open Doors

Már több mint három éve, hogy katonai hatalomátvétel következtében Mianmar a hadsereg vezetése alá került.

A kialakult helyzet erőszakhoz vezetett országszerte, a hadsereg és a lázadó csoportok folyamatosan harcolnak az irányításért. Így gyakran keresztények is áldozatul esnek a harcoknak, néha pedig egyenesen ők kerülnek a támadások célkeresztjébe.

A hatalomátvétel óta a keresztények is több erőszakkal szembesülnek.

Krisztus követőit meggyilkolják a templomokban, melyeket válogatás nélkül támadnak még az olyan többségében keresztény tartományokban is, mint például Csin és Kajah.

Számos keresztény kényszerült elhagyni otthonát, és lakik ideiglenesen templomokban vagy az otthonukat elhagyni kényszerülők számára kialakított táborokban. Sokan az őserdőbe menekülnek, ahol sem élelemhez, sem egészségügyi ellátáshoz nem jutnak.

A hadsereg továbbra is aránytalan mértékben támad keresztény településeket és templomokat, öl meg keresztény segítőket és lelkipásztorokat. Emiatt a hívők állandó veszélyben élnek, és ez a legfőbb oka, amiért Mianmar a 17. helyen található a 2024-es Világfigyelő listáján.

Az ENSZ jelentése szerint több mint 3 millió embernek kellett elköltöznie Mianmarból az összetűzések miatt, és ez a szám 50 százalékkal nőtt csak az elmúlt fél évben.


Szagaing tartomány az egyike azon helyeknek, ahol állandósult a háború, itt tevékenykedik a legtöbb lázadó és fegyveres ellenálló. Azonban jelentős keresztény kisebbségnek is otthont ad. 2023-ban 100 polgár vesztette életét légitámadás következtében, 2024 elején pedig egy település bombázásakor 17 civil halt meg, köztük kilenc gyermek.

A katonai vezetés legutóbbi támadásának célpontja egy keresztény falu volt: több mint 400 épület égett le, köztük öt templom. A helyiek elmondták az Open Doors munkatársának, hogy április közepén a hadsereg bevonult a faluba, és felgyújtotta a házakat és templomokat. Célja valószínűleg a lázadók elriasztása és megfélemlítése volt.

"Azokat a házakat, melyeket nem
sikerült felgyújtani, tönkretetté."

‒ meséli egy falubeli szemtanú.

"Az iskolát szintén lerombolták. Betörtek a házakba, majd felpattantak egy járműre és elhajtottak."

Az Open Doors helyi munkatársa, Ko Thein* elmondta, hogy "a falu nagyjából 500 házból áll, amelyek mind keresztényekhez tartoznak. Mivel épületeik és templomaik leégtek, az emberek minden lehetséges helyen menedéket kerestek."

A faluban történt tragédia miatt kilenc környező falut kellett
kitelepíteni.

A cikk a Open doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb