Ugrás a tartalomra

Tajvani nagykövet a Hit Rádiónak: A világ jövőjét fenyegető pusztítás tervét látjuk

Kína túlreagálja Nancy Peloci minapi látogatását – jelentette ki a Hit Rádió Gyújtópont című műsorában Tajpej magyarországi képviseleti irodájának képviseletvezetője. Liu Shih Chung kijelentette, Tajvan fejlettebb demokrácia, mint Ukrajna, egy esetleges katonai konfliktus pedig az egész világ gazdaságát megviselné.

Szerencsés volt Nancy Pelosi látogatásának időzítése? – tette fel a kérdést Király Tamás, a Hit Rádió műsorvezetője Liu Shih Chungnak az amerikai képviselőház elnökének útja kapcsán. A tajpeji nagykövet válaszában elmondta, az elmúlt években számos magas rangú tisztviselőt fogadtak Amerikából, Japánból, de európai országokból is.

"Tajvan független, szuverén ország, saját demokratikusan megválasztott vezetéssel. Van nemzeti hadseregünk, van alkotmányunk, és Tajvan 23 millió állampolgára régóta szorgalmazza, hogy az ország jövőjéről kizárólag az ott élők dönthessenek"

– jelentette ki a diplomata, hozzátéve, hogy Nancy Pelosi igaz barátja a tajvani kormánynak, ezért is üdvözlik a látogatását.

Kína Nancy Pelosi látogatását követően hadgyakorlatot indított a térségben, mely vasárnap délben ér véget. A Hit Rádió kérdésére válaszolva Liu Shih Chung azt mondta, hogy Kína ezúttal agresszívabb katonai akciókat hajt végre, a mostani hadgyakorlat célja pedig már nemcsak Tajvan.

Kiemelte, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg által kilőtt rakéták közül néhány Japán területeken landolt, ezért a nemzetközi közösség több országa, köztük az USA, Ausztrália és Japán is kifejezte aggodalmát. Tajvan nem akar háborút, és kizártnak tartják, hogy Tajvan egyoldalúan provokálná Kínát, ugyanakkor készek megvédeni magukat -  hangsúlyozta.

Király Tamás azon felvetésére, miszerint az orosz-ukrán háborúnál látható volt, hogy a nemzetközi közösség fegyvereket és pénzt igen, katonákat azonban nem küldött Ukrajnába a tajpeji nagykövet úgy válaszolt, hogy Peking nemcsak a tajvani társadalom erős ellenállásával fog találkozni, de a nemzetközi közösség átfogó katonai segítségnyújtásával is szembe kell nézniük.

–Az Egyesült Államok kötelessége segíteni Tajvannak kivédeni egy lehetséges kínai támadást. Ha a kínaiak megtámadják az országunkat egyszerűen azért, mert szerintük Nancy Pelosi látogatása elfogadhatatlan, a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni ezt az indokot. Reménykedek benne, hogy a pekingi vezetők nem fognak ilyen ostoba lépést tenni, mert egy ilyen konfliktusnak hatalmas ára lesz - mondta.

Liu Shih Chung arról is beszélt, hogy megvan Tajvan ellenálló képessége. A lakosság nagyon hazafias, és ha Tajvan sikeresen meg tudja védeni magát egy támadástól, időt tud nyerni ahhoz, hogy nemzetközi segítséget szerezzen. Az USA-nak megvan a Tajvanra vonatkozó törvénye, mely egyértelműen kimondja, hogy az Egyesület Államok folyamatosan segíti Tajvant a védelmi képességének javításában, például a védelemhez szükséges fegyverek eladásával. Ez a törvény azt is világosan kimondja, hogy segíteni fognak Tajvanon, hiszen ez az USA gazdasági érdeke is.

A nagykövet hangsúlyozta, Tajvan érett demokrácia, érettebb, mint Ukrajna. A globális chipgyártóipar motorja, tehát egy olyan kulcsjátékos, mely befolyásolhatja az egész világ sorsát.

Ha Kína megtámadja Tajvant és katonai akciókkal szabotálja a chipgyártást, az hatalmas zűrzavart fog okozni a világban.

–Képzeljük csak el, mi történne, ha nem lenne lehetőség elektromos termékek, autók vásárlására, és a fejlett technológiai termékek területén hiány alakulna ki. A világ gazdaságát és a technológia jövőjét fenyegető potenciális pusztítás tervét látjuk, amely minden országra, így Magyarországra is hatással van – hangzott el.

A beszélgetés végén a nagykövet kifejezte reményét, hogy a Magyar Kormány is kiáll Tajvan függetlensége mellett.

Legfrissebb