Ugrás a tartalomra

Szuperintelligens entitást akarnak létrehozni a mesterséges intelligenciával?

Érdekesen fogalmazott a ChatGPT vezérigazgatója.

A Futurism beszámolói szerint a ChatGPT, és más mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó cégek is arra törekszenek, hogy egyfajta emberi képességet meghaladó szuperintelligens entitást hozzanak létre.

Sam Altman, a ChatGpt társalapítója azóta tekinti küldetésének egy olyan mesterséges intelligencia létrehozását (AGI), amely „az egész emberiség javát szolgálja”, mióta 2019-ben a cég vezérigazgatójává választották.

Az, hogy mi számítana AGI, nek, még bizonytalan viszont Altman meglehetősen fennkölten fogalmazott a Financial Times-nak adott interjújában, melyben a hamarosan megjelenő GPT-5 modellről beszélt, az AGI-t pedig

"Égi mágikus intelligenciának" nevezte.

A Futursim cikke szerint ez úgy hangzik, mintha Altman cége egy istenszerű entitás építésére törekedne.

A ChatGPT társalapítója és vezérigazgatója, Sam Altman - Kép forrása: Futurism/Getty

Az OpenAI saját definíciója szerint viszont az AGI

"egy olyan rendszer, amely a legtöbb gazdaságilag értékes munkában felülmúlja az embert."

A The Atlanticnak adott interjújában Altman egy utópisztikus társadalom képét festette le, amelyben

"A napenergiát használó robotok képesek saját maguknak kibányászni és finomítani az összes ásványi anyagot, amire szükségük van, anélkül, hogy ehhez emberi munkaerőre lenne szükség."

Azonban nem Altman az egyetlen, aki egy istenszerű, égi entitásként beszél a mesterséges intelligenciáról.

"Istent teremtünk"

- mondta a Vanity Fairnek szeptemberben egy nagy nyelvi modelleken dolgozó mesterséges intelligencia mérnök, valamint hozzátette:

"Öntudattal rendlekező gépeket hozunk létre."

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és az OpenAI társalapítója, évek óta figyelmeztetett arra, hogy a mesterséges intelligencia túljárhat az emberek eszén és átveheti a világuralmat. Musk azonban ennek ellenére nemrég útnak indította a saját mesterséges intelligencia chatbotját Grok néven, amely jelenleg még csak teszt fázisban működik, és csak egy kisebb csoport számára elérhető. Musk a Fox Newsnak azt mondta, hogy a Google alapítója, Larry Page

"egyfajta digitális szuperintelligenciát" szeretne, amely végül "alapvetően egy digitális istenné válik, ha úgy tetszik, amilyen hamar csak lehet".


Musk arról is beszélt, hogy az Open AI nem vette elég komolyan a mesterséges intelligenciával kapcsolatos biztonsági intézkedéseket, és mivel nem értett egyet a vállalat irányvonalával, ezért 2018-ban kilépett a cégből.

Altman, bár rendkívül elszánt, elképzeléseinek megvalósításához rengeteg pénzre lenne szüksége, ezért úgy fogalmazott:

"Hosszú út áll még előttünk, és rengeteg számítógépet kell még kiépítenünk az AGI-ig"

Legfrissebb