Ugrás a tartalomra

Szudán: a történelem ismétli önmagát?

Thomas Greenfield szerint több mint két millió ember élete került veszélybe.

Gyerekek sétálnak a szállásuk felé a szudáni Észak-Dárfúr fővárosa, El Fasher közelében lévő belső menekültek táborában. - Kép forrása: UNICEF/Shehzad Noorani

Az USA felszólítja a szudáni háborús feleknek fegyvereket szállító országokat, hogy hagyják abba, és figyelmeztettek, hogy a régióban újabb népirtás zajlik.

Az Egyesült Államok hétfőn felszólította a szudáni háborús feleknek fegyvereket szállító valamennyi országot, hogy állítsák le a fegyvereladásokat, és arra figyelmeztetett, hogy a történelem a hatalmas nyugat-dárfúri régióban, ahol 20 évvel ezelőtt népirtás történt, "megismétli önmagát".

Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli zárt ülése után újságíróknak elmondta, hogy El Fasher, az egyetlen olyan dárfúri főváros, amelyet nem tartanak kézben félkatonai erők, "egy nagyszabású mészárlás szakadékának szélén áll".

Sürgette az összes országot, hogy hívják fel a figyelmet arra a veszélyre, hogy "epikus méretű válság van kialakulóban". James Kariuki, Nagy-Britannia helyettes nagykövete is csatlakozott a felhíváshoz:

"Az utolsó dolog, amire Szudánnak szüksége van, az egy éve tartó konfliktus további eszkalációja".

Thomas-Greenfield szerint "hiteles jelentések" vannak arról, hogy a félkatonai gyors támogató erők (RSF) és a velük szövetséges milíciák számos falut leromboltak El Fasher nyugati részén, és "azonnali támadást terveznek El Fasher ellen".

"Egy El Fasher elleni támadás katasztrófa lenne a katasztrófa tetején"

- figyelmeztetett Thomas-Greenfield, mondván, hogy

ezzel veszélybe kerülne az El Fasherben élő kétmillió ember és az ott menedéket kereső 500 ezer szudáni.

Thomas-Greenfield felszólította az RSF néven ismert félkatonai erőket, hogy fejezzék be El Fasher ostromát.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete és ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaihoz szól 2024. április 24-én, Thomas-Greenfield elmondta, hogy El Fasher, az egyetlen olyan dárfúri főváros, amelyet nem tartanak kézben félkatonai erők, "egy nagyszabású mészárlás szakadékán áll". Kép forrása: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez, File

Sürgette az RSF-et és a rivális kormányerőket, hogy sürgősen tegyenek lépéseket az erőszak enyhítésére és a közvetlen tárgyalásokra, a civilek védelmére, valamint a humanitárius segítségnyújtás lehetővé tételére, különösen az 5 millió szudáni számára, akik "az éhínség szélén állnak", és további 10 millió szudáni számára, akiknek kétségbeesett szükségük van a segítségre.

Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai vezetője április 19-én elmondta a tanácsnak, hogy az egy éve tartó háborút a külföldi támogatóktól származó fegyverek táplálják, akik továbbra is semmibe veszik az ENSZ szankcióit, amelyek célja a konfliktus befejezésének elősegítése.

"Ez illegális, ez erkölcstelen, és ennek véget kell vetni"

- mondta, azonban egyetlen külföldi támogatót sem nevezett meg.

De Burhan, aki 2021-ben katonai hatalomátvételt vezetett Szudánban, szoros szövetségese a szomszédos Egyiptomnak és elnökének, Abdel-Fattáh el-Szíszi volt hadseregfőnöknek. Februárban a szudáni külügyminiszter Teheránban tárgyalt iráni kollégájával, miközben meg nem erősített hírek szerint drónvásárlásokat hajtottak végre a kormányerők számára.

Dagalo, az RSF vezetője állítólag támogatást kapott az orosz Wagner zsoldoscsoporttól. ENSZ-szakértők egy nemrégiben készült jelentésükben azt állították, hogy az RSF arab szövetséges közösségektől és a Csádon, Líbián és Dél-Szudánon keresztül futó új katonai utánpótlási vonalakon keresztül is kapott támogatást.

Thomas-Greenfield hétfőn kijelentette, hogy minden regionális hatalomnak fel kell hagynia a fegyverellátással a háborús feleknek, ahogy azt az ENSZ fegyverembargó követeli, és az újságíróknak elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is nyomást fog gyakorolni rájuk.

Az ENSZ DiCarlo szörnyű képet festett a háború hatásairól: több mint 14 000 halott, több tízezer sebesült, fenyegető éhínség, 25 millió embernek életmentő segítségre van szüksége, és több mint 8,6 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A háború során az arabok által dominált RSF brutális támadásokat hajtott végre Dárfúrban az afrikai származású civilek, különösen a maszalitok ellen, és a hatalmas régió nagy részét ellenőrzése alá vonta - legújabb célpontjuk El Fasher.

Két évtizeddel ezelőtt Dárfúr a népirtás és a háborús bűncselekmények szinonimájává vált, különösen a hírhedt Janjaweed arab milíciák által elkövetett, a közép- vagy kelet-afrikai népességként azonosított lakosság elleni népirtás és háborús bűnök miatt. Akár 300 ezer embert is megöltek, és 2,7 millió embert űztek el otthonából.

A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze, Karim Khan januárban azt mondta, hogy okkal feltételezhető, hogy mindkét fél háborús bűnöket, emberiesség elleni bűncselekményeket vagy népirtást követett el Dárfúrban.

(AP)

Legfrissebb