Ugrás a tartalomra

Újabb Európai ország vette fontolóra a Palesztin Állam elismerését

Jeruzsálemet ismernék el a palesztin állam fővárosaként.

Kép forrása: Javier Soriano/AFP via Getty Images

Szlovénia arra készül, hogy Írországhoz, Norvégiához és Spanyolországhoz csatlakozva egyoldalúan elismerje a palesztin államiságot békeegyezmény nélkül.

Spanyolország, Írország és Norvégia véglegesítette a Palesztin Hatóság és a Gázai övezet hivatalos elismerését közösen, mint Palesztin Állam, ami éles visszautasítást váltott ki Izraelből, amelynek következtében tiltakozásul visszahívta nagyköveteit Oslóból, Madridból és Dublinból.

Hétfőn Robert Golob szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya hasonló lépéseket "fontolgat" a palesztin államiság elismerésére a két fél közötti végleges megállapodás nélkül.

Golob azt is közölte, hogy országa Jeruzsálemet ismerheti el a palesztin állam fővárosaként.

A miniszterelnök elmondta, hogy a döntést a héten bocsátják vitára, mielőtt a törvényhozókhoz küldik ratifikálásra.

"Az elmúlt napok konzultációinak sorozata után úgy döntöttem, hogy a csütörtöki kormányülés napirendjére tűzöm a Palesztina elismerésének a nemzetgyűlés elé terjesztéséről szóló határozatot"

- mondta Golob egy video-nyilatkozatban.

"Addig is folytatjuk az egyeztetést a hasonlóan gondolkodó országok egy csoportjával, hogy maximális nyomást gyakoroljunk az azonnali tűzszünet és a túszok szabadon bocsátása érdekében."

Szlovénia a hónap elején kezdeményezte a palesztin államiság egyoldalú elismerésére irányuló eljárást, de Norvégia, Írország és Spanyolország bejelentését követően most fel kívánja gyorsítani a folyamatot.

Spanyolország, Norvégia és Írország kedden véglegesítette a palesztin államiság hivatalos elismerését.

"Ez az egyetlen módja annak, hogy előrehaladjunk a békés jövő elérésének egyetlen lehetséges megoldásaként, egy olyan palesztin állam felé, amely békében és biztonságban él Izrael állam mellett"

- mondta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök.

(WIN)

Legfrissebb