Ugrás a tartalomra

Szívszorító: nyílt levélben fordult Ferenc pápához egy örmény hadifogoly

Folyamatos kínzásoknak vannak kitéve a hadifoglyok az azeri börtönökben.

Kép forrása: vecstock/Freepik

Illegálisan tartanak fogva és kínoznak örmény hadifoglyokat Azerbajdzsán börtöneiben, megsértve ezzel a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvényeket.

Azerbajdzsán hadserege - Törökország segítségével - 2020. szeptember 27. és 2020. november 10. között támadta meg Arzahot. A háborút egy Oroszország által közvetített, Azerbajdzsán és Örményország által aláírt megállapodással függesztették fel.

A megállapodás értelmében a megállapodás életbe lépése után minden hadifoglyot vissza kellett volna szolgáltatni, és senki mást nem kellett volna letartóztatni.

Azerbajdzsán azonban ezt nem hajlandó tiszteletben tartani, és továbbra is illegálisan tartja fogva és bántalmazza az örmény hadifoglyokat.

Az egyik katolikus örmény hadifogoly nyílt levélben kérte Ferenc pápát és a Vatikánt, hogy segítsenek neki.

Gevorg Sujyan az "Új Örményország Haza-Diaszpóra Jótékonysági NGO" alapító elnökét gy másik humanitárius munkatárssal, Davit Davtyannal együtt tartóztatták le a azeri erők Artsakhban 2020-ban a novemberi tűzszüneti megállapodás után.

Mindketten annak a civil szervezetnek a tagjai voltak, amely humanitárius segélyt nyújtott az Azerbajdzsán által megtámadt régió közelében.

Sujyan és Davtyan 2021-ben igazságtalan perrel nézett szembe, amelynek eredményeként 15 év börtönbüntetésre ítélték őket egy bakui fogolytáborban.

Egy férfi imádkozik a lövedékek által lerombolt Ghazanchetsots katedrálisban Shushi városában, Artsakh tartományban. - Kép forrása: X

Sujyan a családján keresztül nyílt levelet küldött Ferenc pápának, amelyben segítséget kért a szabadon bocsátásához

A levélben Sujyan arra kéri a katolikus egyház fejét, hogy járjon közbe az érdekében, hogy a " fogoly kívánsága teljesüljön Isten nevében."

"A túlélés reménye nélkül maradtam és a végtelen kétségbeesés csapdájába estem..."

- írja le bánatát az azeri börtönben fogvatartott édesapa, valamint hozzáteszi:

"Van egy családom, egy fiam, aki végtelen könnyeket hullatva várja visszatérésemet. Könyörgésem tele van gyötrelemmel, és lelkem legmélyéről visszhangzik. "
"Kérlek, segíts, légy a közvetítő, aki megmenti lelkemet ..."

- kéri Ferenc pápa segítségét a férfi.

Az azerbajdzsáni büntető törvénykönyv különböző cikkeinek megsértésével vádolt Sujyan és Davtyan a bakui Súlyos Bűncselekmények Bíróságán látszatpereket folytattak le. Ezeket a tárgyalásokat törvénytelenség, önkényesség és a megfelelő eljárás hiánya jellemezte. Az örmény fogvatartottak hamis vádakkal szembesültek, és letartóztatásuk pillanatától kezdve megtagadták tőlük az alapvető jogaikat, köztük a védőügyvédhez való jogot. Ez ellentétes az igazságszolgáltatás és az emberi jogok alapvető elveivel.

A Genfi Egyezmény értelmében ezeket a hadifogolyként besorolt személyeket letartóztatásuk után azonnal haza kellett volna szállítani. E nemzetközi normák Azerbajdzsán általi szándékos figyelmen kívül hagyása a humanitárius elvek durva megsértése.

Az University Network for Human Rights "How Three Years of Atrocities Against Ethnic Armenians Led to Ethnic Cleansing" című jelentése részletesen bemutatja azokat a kínzásokat, amelyeknek az örmény hadifoglyok az azeri börtönökben rendszeresen ki vannak téve:

"A harcok során elfogott örményeket az azerbajdzsáni fogságban kínzásnak és kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódnak vetették alá. A kínzás és a rossz bánásmód formái közé tartozott a hosszan tartó és ismételt verés botokkal, nyársakkal, seprűkkel és lőfegyverekkel; a csukló megszakítása cipzárral; elektrosokk, alvásmegvonás, meleg ruházat elkobzása extrém hidegben, élelmiszer, víz és higiéniai termékek megvonása; valamint lelki szenvedés és megaláztatás okozása"

Az Igazság és Igazságosság Központ szerint :

"Huszonhárom örményt tartanak illegálisan fogva Azerbajdzsánban ... Azonban gyanítható, hogy sokkal több hadifogoly és civil túsz van az azerbajdzsáni börtönökben. Most, hogy mindkét háború véget ért, a genfi egyezmények értelmében minden foglyot azonnal szabadon kell engedni. Azerbajdzsán azonban nem hajlandó ennek eleget tenni."

Legfrissebb