Ugrás a tartalomra

Szigorítják a transznemű női sportolókra vonatkozó atlétikai szabályokat

"A női sportolókkal szembeni méltányosságot minden más megfontolás felett kell tartanunk" - mondták.

A World Athletics (WA) csütörtökön új szabályokat jelentett be, amelyek hatással vannak a transznemű női sportolókra, és egyeseket eltiltanak a női atlétikai versenyektől.

A bejelentett, március 31-én hatályba lépő szabályozás megtiltja, hogy azok az atléták, akik átmentek férfi pubertáson, részt vegyenek a női világranglista-versenyeken. A WA szerint a kizárás a "férfiból nőbe változott transznemű sportolókra vonatkozik, akik átmentek a férfi pubertáson".

"A döntések mindig nehezek, amikor különböző csoportok egymással ellentétes igényeiről és jogairól van szó, de továbbra is azon az állásponton vagyunk, hogy a női sportolókkal szembeni méltányosságot minden más megfontolás felett kell tartanunk"

- mondta Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke egy nyilatkozatban.

"Ebben a fizikai teljesítmény és a férfiak előnye körüli tudományos eredmények fognak vezérelni minket, amelyek elkerülhetetlenül fejlődni fognak az elkövetkező években. Amint több bizonyíték válik elérhetővé, felülvizsgáljuk álláspontunkat, de úgy gondoljuk, hogy a női kategória integritása az atlétikában elsődleges fontosságú"

-emelte ki.

Elmondta, hogy a World Athletics munkacsoportot hoz létre, amely a következő 12 hónapban értékeli a transzneműek befogadásának kérdését.

"Nem mondunk örökké nemet"

- mondta.

(CNN)

Legfrissebb