Ugrás a tartalomra

Szexuális visszaélések áldozatai találkoztak a pápával

Pozitív érzésekkel távoztak.

A kép illusztráció

A római katolikus papok szexuális visszaéléseinek túlélői, akik Nagy-Britanniából és Írországból érkeztek a találkozóra, csütörtökön azt mondták, hogy végre igazolva érzik magukat a Ferenc pápával és a Comboni misszionárius rend vezetőivel folytatott "átalakító" találkozók után.

A túlélőket tinédzserként molesztálták az 1960-as és 1970-es években, miközben missziós papnak készültek az észak-angliai Yorkshire-ben található Comboni szemináriumban. A rend 2014-ben megegyezett a 11 volt növendék által indított polgári peres eljárásban, de a felelősség elismerése nélkül. A rend vezetése megkérdőjelezte az áldozatok beszámolóit, és nem volt hajlandó találkozni velük.


Ez az álláspont megváltozott, mondták a túlélők, miután egy csoportjuk Rómában megbeszélést folytatott a Comboni és az angol katolikus egyház vezető személyiségeivel, és 45 perces vatikáni audienciát tartottak a pápával.

"Úgy érezzük, hogy a Comboni vezetése nemcsak meghallgatott minket, hanem hitt is nekünk, ami megnyugvást hozott számunkra. Ez egy átalakító élmény volt számunkra, amely igazolta az igazságosság és a párbeszéd keresését"

- mondták az áldozatok.

A túlélők csoportjával közös nyilatkozatban a Comboni misszionáriusok bocsánatot kértek a múltbeli visszaélésekért, azt mondták, hogy "őszintén sajnálják azokat az eseteket, amikor nem reagáltak megfelelően", és "még egyszer bocsánatot kértek".

Az egyházi szexuális visszaélések és az eltussolási botrányok évtizedek óta megrázzák a római katolikus egyházat, aláásva annak erkölcsi tekintélyét, és megviselve a tagságot és a pénztárakat. Ferenc pápa hivatalban eltöltött 10 éve alatt számos reformot fogadott el a szexuális visszaélések és az eltussolások ellen, és a Reutersnek adott tavalyi interjújában azt mondta, hogy a kérdésben elért fejlődés - némi ellenállás ellenére - "visszafordíthatatlan".

(Premier Christian News)

Legfrissebb