Ugrás a tartalomra

134 keresztényt mészároltak le Nigériában április első hetében

"Alig telik el nap anélkül, hogy ne támadnának meg egy közösséget" - számoltak be a helyiek.

Photo by Jametlene Reskp / Unsplash

A szélsőséges iszlamisták megöltek egy lelkészt Északkelet-Nigériában, és az ország középső övében fekvő Benue államban a terroristák 134 keresztényt öltek meg április első hetében - közölték források.

A Nigériai Testvérek Egyházának (EYN) tiszteletesét, Yakubu Shuaibut Borno államban ölték meg az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartományának (ISWAP) terroristái, akik április 4-én éjjel betörtek a házába a Biu megyei Madlau településen - közölte Salamatu Billi, az EYN vezetője.

Billi szerint meglőtték és megsebesítették terhes feleségét is, aki a Biu városában lévő Biu általános kórházban kapott kezelést.

A lelkipásztort egy másik gyermeke is túlélte. Shuaibu lelkész holttestét szülővárosában, az Adamawa államban található Gombi megyei Dzangwalában temették el - mondta Billi. A házaspár négy évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a térségben az EYN egyházzal.

"Kérjük, imádkozzunk mindannyian a felesége felépüléséért, azért, hogy Isten vigasztalja meg az egész családját, valamint imádkozzunk Isten egyházáért és az egyház Borno és Adamawa államok veszélyzónáiban dolgozó lelkészekért"

-mondta Billi.

"A terroristák továbbra is vadásznak a keresztényekre, különösen az egyházban szolgáló lelkészekre Északkelet-Nigériában. Ez már a harmadik EYN-lelkész, akit rövid időn belül hidegvérrel megöltek ezek a terroristák"

-emelte ki.

A lelkész meggyilkolásával egy időben támadták meg a túlnyomórészt keresztény Njimtilo, Pulka és Ajiri Mafa falvakat is - mondta Josephine Joseph, a térség lakója.

"A támadások során a terroristák lerombolták a keresztények házait, és kifosztották otthonaikból az élelmiszereket"

- mondta Joseph.

A Nigéria középső övében fekvő Benue államban a fuláni pásztorok április 2. és április 10. között 134 keresztényt öltek meg - közölte sajtónyilatkozatában Samuel Ortom Benue kormányzója.

"Egy hét alatt 134 keresztényt öltek meg a pásztorok"

- mondta.

"Mindezt azon túl, hogy az állam 23 önkormányzati körzetéből 18-ban pusztítottak a pásztorok támadásai, és a legtöbb keresztényt ezeken a tanácsi területeken kitelepítették"

-tette hozzá.

A pásztorok Makurdi, Guma, Otukpo, Apa és Logo önkormányzati területeit támadták meg - közölték a környék lakói sms-ben a Morning Star Newsnak. Megtámadták Kwande megyét is, mondta Dominic Anza, a terület lakója, az Egyetemes Református Keresztyén Egyház (NKST) elnöke.

"Fegyveres fuláni pásztorok évek óta támadják keresztény közösségeinket, de az utóbbi időben ezek a támadások olyan intenzívvé váltak, hogy alig telik el nap anélkül, hogy ne támadnának meg egy közösséget"

- mondta Anza lelkész.

"Az én falumat, a Kwande önkormányzati körzetben lévő Turan falut is megtámadták ezek a fuláni pásztorok, és a falumban sok keresztényt megöltek."

-mesélte.

(Christian Today)

Legfrissebb