Ugrás a tartalomra

Százezres tömeg tüntetett Párizsban az antiszemitizmus ellen

Háromszorosára nőttek az antiszemita cselekmények Franciaorságban.

Több mint százezren vettek részt az antiszemitizmus elleni tüntetésben Franciaországban. - Kép forrása : Sylvie Corbet/AP

A Hamász támadása óta háromszorosára nőtt a tavalyi évhez képest az antiszemita incidensek száma, ezért a francia parlament két házának vezetői kezdeményezésében mintegy százezren vonultak fel az antiszemitizmus ellen Vasárnap - írja a France 24.


"Mai napirendünk... az antiszemitizmus elleni totális harc, amely ellentétes a köztársaság értékeivel" - mondta az LCP televíziónak Gerard Larcher szenátusi elnök, aki Yael Braun-Pivet alsóházi elnökkel együtt szervezte a demonstrációt.

Politikusok, köztük Élisabeth Borne miniszterelnök, valamint François Hollande és Nicolas Sarkozy volt elnökök álltak a menet élén, és egy transzparenst tartottak a kezükben "A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen" felirattal. Az ő vezetésükkel többször is elénekelték is az izraeli himnuszt.
A rendőrség becslése szerint 105 ezren vettek részt a vasárnapi felvonuláson. És a biztonság érdekében több mint háromezer rendőrt vezényeltek a helyszínre.

Haim Korsia francia főrabbi, Matthieu Rouge nanterre-i püspök, Nicolas Sarkozy volt elnök, Elisabeth Borne miniszterelnök, Francois Hollande volt francia elnök és a parlament vezetői az Assemblee Nationale-ban Párizsban, 2023. november 12-én. - AFP
"Voltak nagyszüleink, akik megmenekültek a koncentrációs tábor elől. Szerencsére ők már nincsenek itt, hogy azt kelljen látniuk, hogy az antiszemitizmus visszatért"

- mondta Laura Cohen, egy harmincas éveiben járó felvonuló.

"2023-ban nem kellene bujkálnunk"

- tette hozzá, és elmondta, hogy családja azt tervezi, hogy eltávolítja a nevét az épületükben lévő kaputelefonról és a mezuzát, egy zsidó vallási tárgyat a lakásuk ajtajáról.

Franciaországban mintegy 500 ezer zsidó él, akik Európa legnagyobb közösségét alkotják.

A Hamász október 7-i támadásában izraeli tisztviselők szerint mintegy 1400 ember halt meg Izraelben, többségében civilek, a hadsereg szerint 240 embert ejtettek túszul, és mivel a terroristák élő pajzsként használják a civileket, ezért palesztin oldalon is egyre csak nő az áldozatok száma.

A támadás óta Franciaországban közel 1250 antiszemita cselekményt regisztráltak.

A felvonulás előestéjén Emmanuel Macron elnök - bár vasárnap nem vett részt a rendezvényen - elítélte a „féktelen antiszemitizmus elviselhetetlenül újjáéledő jelenségét az országban.

"Az a Franciaország, ahol zsidó polgáraink félnek, nem Franciaország"

- írta a Le Parisien című szombati lapban megjelent írásában.

A baloldali LFI párt vezetője, Jean-Luc Melenchon elutasította a felvonulást, amelyet "a gázai palesztinok elleni mészárlást feltétel nélkül támogató barátok találkozójának" nevezett.

Legfrissebb