Ugrás a tartalomra

Szándékosan rejti el az Instagram a detransz emberek beszámolóit

Szerintük ezzel sértik az erőszakra vonatkozó irányelveket.

Kép forrása : HUFFPOST ILLUSTRATION/GETTY IMAGES

Erőszak terjesztése miatt korlátozta az Instagram Chloe Cole fiókját, a nemváltó kezelések nem várt következményeiről szóló beszámolói miatt - írja a The Christian Institute.


Árnyéktiltás. Így nevezik a közösségi médiaplatformok által alkalmazott korlátozást, amely során úgy próbálják elrejteni a felhasználók által közölt tartalmakat, hogy azt ők ne vegyék észre. Chloe esetében az Instagram úgy korlátozta a fiókját, hogy az általa megosztot tartalmak nagyrésze, hiába nyilvános a profilja, csak a követők számára látható, mivel a Meta szerint a fiókja „megsértette az erőszakra vonatkozó irányelveket”

A jelenleg 19 éves lány az állítólagos „erőszakra ösztönző” videóiban mindössze arról számolt be, hogy 13 évesen pubertás blokkoló tablettákat kezdett el szedni, 15 évesen pedig egy kettős masztektómia műtét során mindkét mellét eltávolították, és 16 évesen pedig visszaváltoztatta a születési nemét.

"A Meta-nak teljesen igaza van abban, hogy a profilom valami erőszakos dolgot írok, méghozzá a saját élettapasztalataimat. Azonban én épp ennek ellenkezőjét teszem annak, amit az orvosok tettek velem, és arra használom a tapasztalataimat, hogy felhívjam erre a figyelmet, és másokat is együttérzésre ösztönözzek."
"Felháborító, hogy azt állítják rólam, hogy az erőszakot népszerűsítem, és ezt a narratívát arra használják, hogy elrejtsék az általam megosztott tartalmakat azok elől a szülők és gyermekek elől, akiknek a leginkább szükségük lenne az üzenetemre"

– fejti ki véleményét Cole.

Az Egyesült Királyságban egy új törvényjavaslatban arra köteleznék a tech cégeket, hogy kizárólag a szolgáltatási feltételeknek megfelelően járhatnak el úgy, hogy azokat kellően részletesen leírták, hogy a felhasználók számára is egyértelmű legyen. Azt azonban, hogy ez egészen pontosan mit jelent majd a gyakorlatban, majd az Ofcom (az Egyesült Királyság független média- és kommunikációs szabályozó hatósága) vita során fog eldőlni.

Chloe Cole a nemváltó beavatkozások veszélyeire hívja fel a figyelmet, amelynek következtében korlátozta a profilját az Instagram - Kép forrása Drew Angerer / Getty Images)

Az utolsó parlamenti szakasznál járó online biztonságról szóló törvényjavaslatban megemlítették  Dr. Peter Saunders, a Christian Institution egykori vezérigazgatójának esetét is, aki Cole-hoz hasonlóan szintén a modern-kori cenzúra áldozatává vált. A volt vezérigazgató transzneműségről szóló videóját azért távolította el a YouTube, mert elvileg megsértette a platform szolgáltatási feltételeit, a miérteket viszont nem részletezték.

A hasonló eseteket kommentálva Ciarán Kelly, a Christian Institute munkatársa azt mondta:

"A szolgáltatási feltételek tisztázatlansága miatt a technológiai cégek túlságosan könnyen cenzúrázhatnak keresztényeket anélkül, hogy beismernék, hogy ezt azért teszik, mert nem értenek egyet a nézeteikkel.”
Ha a tech cégek egyértelműen kijelentenék, hogy tiltják a keresztény nézeteket, azzal az egyenlőségi jogszabályok megsértését kockáztatnák”

- fogalmazott a szolgáltatási feltételekkel kapcsolatban a Christian Institute munkatársa.

Ciarán Kelly, a Christian Institute munkatársa - Kép forrása: YouTube

Az amerikai mozilánc, az AMC Theatres a transznemű aktivisták nyomására még Júniusban törölte a műsorából a No Way Back - The Reality of Gender-Affirming Care (Nincs visszaút – A nemváltó kezelések valósága) című filmet, amely egy nemváltó kezelésen átesett lány, Laura Becker történetét dolgozta fel.

"Hihetetlenül veszélyes az olyan álláspontok elnyomása, amelyek alapvetően népszerűtlenek, vagy nehezen kezelhetőek”

- hangsúlyozta Becker aki szerint a film készítői csupán a mentális egészségügyi problémákra, és az orvosi etikára szerették volna felhívni a figyelmet.

Becker arra figyelmeztetett, hogy a tinédzsereket "futószalagszerű rendszerben gyorsított ütemben juttatják el a műtétekhez és hormonokhoz, amelyek maradandó károkat okoznak ahelyett, hogy a tényleges mentális egészségügyi problémáikkal foglalkoznának".

Legfrissebb