Ugrás a tartalomra

Soós Eszter: "A franciák szerint túl sok a bevándorló"

Szerinte az elmúlt nyolc évben Macron sokat változott.

A Hit Rádió Világnézet című műsorában Soós Eszter Petronella, Franciaország szakértő, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa elemezte a Franciaországgal kapcsolatos fejleményeket.

"a franciák egyre növekvő arányban mondják azt, hogy túl sok a bevándorló az országban"

– emelte ki szakértőnk, aki szerint a közönség egyre inkább a jobb oldal felé tolódik, azonban elmondása szerint az még kérdéses, hogy ebből fog e születni valamilyen törvény, amely vitát a múlt héten történt késelős támadás is felerősít.

Soós szerint a kormányzat mind a jobb, mind a baloldali igényeknek próbál megfelelni, és egy tavalyi  törvényjavaslat alapján egyfajta migráció kiegyensúlyozó politikát képvisel. Franciaországban régóta jelent problémát a munkanélküliség amelyre a bevándorlók integrációjában vélnek némi fantáziát felfedezni a Franciák.

"A munkaerő-kereslet és kínálat nem találkozik, tehát nem olyan szektorokban van munkaerő-felesleg, ahol egyébként dolgozókat keresnek. Azt mondta a kormányzat, hogy jó, hát ezek itt vannak, dolgoznak, a gazdaságnak szüksége van rá, akkor őket valahogy kezdjük el integrálni"

– részletezte szakértőnk.

"A jobb oldalnak tett gesztus pedig az, hogy az elutasított menedékkérőket, illetve az országból kiutasítottakat hatékonyabban távolítsák el az országból"

tette hozzá szakértőnk az úgynevezett kiutasítási határozatokkal kapcsolatban, amelyről elmondta, hogy azok végrehajtása nem eredményes.

Azzal kapcsolatban, hogy bár Emmanuel Macron, francia elnök meglehetősen támogatólag lépett fel Angela Merkel, volt német kancellár befogadó politikáját illetően szakértőnk elmondta, hogy véleménye szerint Macron az elmúlt nyolc évben meglehetősen sokat változott.

"Valóban, amikor 2017-ben hivatalba lépett, akkor lehetett az embernek valóban az a benyomása, hogy egy liberálisabb megközelítést képvisel"

– fejtette ki véleményét Soós, azonban azt is elmondta, hogy a francia elnök szavazóbázisát 2019 óta főként a nyugdíjasok képviselik, amelyről úgy gondolja, hogy nagyban hozzájárul ahhoz, hogy politikáját a szavazók igényeihez próbálják igazítani.


Legfrissebb