Ugrás a tartalomra

Sokkoló tanulmány: óriási problémát okoz a túl sok képernyőidő

Nem árt néha hagyni, hogy a gyerekek "unatkozzanak".

A túlzott képernyőhasznalat miatt maradhatnak le a gyermekek a fejlődésben - Kép forrása: Freepik/a


A tanulmány jelentős összefüggést talált a túlzott képernyőidő és a gyermekek fejlődési elmaradásai között. Az adatok szerint azok a gyermekek, akik négy óránál többet töltenek a képernyők előtt, majdnem hatszor nagyobb valószínűséggel szenvednek késedelemben a kommunikáció és a problémamegoldó készségek terén. - írja a Breitbart.

A Gizmodo beszámolója szerint a Journal of the American Medical Association of Pediatrics (JAMA) című orvosi folyóiratban hétfőn közzétett friss tanulmány sokkolta a gyermekgyógyászok közösségét.

A kutatásban több mint 7000 gyermek vett részt, és kiderült, hogy azoknál, akik naponta akár négy órát is a képernyők előtt töltöttek, háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztaltak elmaradást a kommunikációs és problémamegoldó készségek terén, azok a gyermekek pedig, akik még négy óránál is több időt töltenek a képernyők előtt közel hatszor nagyobb valószínűséggel szembesültek hasonló fejlődési problémákkal.

A tanulmány a túlzott képernyőidőhöz hozzájáruló demográfiai tényezőkre is fényt derített. A több képernyőidőnek kitett gyermekek jellemzően olyan családokból származtak, ahol az édesanya jellemzően fiatal, első gyermekét neveli, alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik, és alacsonyabb az iskolai végzettsége, vagy szülés utáni depresszióban szenved.

Az unatkozás hozzájárul a kreativitáshoz - Kép forrása: Sigmund / Unsplash


A szakértők szerint a képernyőidő nemcsak a gyermek egészséges fejlődésében okoz gondokat, mivel befolyással van a gyermek „unatkozási képességeire is”, amely elengedhetetlen a kreativitás elősegítéséhez.

"Amikor egy pillanatra megengedik a gyerekeknek, hogy unatkozzanak, akkor kicsit kényelmetlenül fogják érezni magukat, de azt mondják majd: Oké, akkor csináljunk valamit, hogy ne érezzem magam kényelmetlenül.’ És így jön létre a kreativitás"

- mondta Dr. John Hutton, az általános és közösségi gyermekgyógyászat docense.

Legfrissebb