Ugrás a tartalomra

Sokkal többet jelent a társas kapcsolatfelvétel mint gondolnánk

Többet jelent egy elejtett helló, mint hinnénk: az Amerikai Pszichológiai Társaság által közzétett új kutatás szerint sokkal többet számít, ha egy rég nem látott ismerős, barát, rokon hogyléte felől érdeklődünk, mint gondolnánk, még akkor is, ha különös erőfeszítésnek vagy feladatnak érzékeljük a kapcsolatfelvételt - írta meg a Qubit.

A tanulmány szerint az emberek hajlamosak alulbecsülni, mennyire értékelik a barátaik és ismerőseik, ha hallanak felőlük. Peggy Liu, a Pittsburghi Egyetem marketing- és gazdálkodástudományi docense, a tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja 13 kísérletet hajtott végre több mint 5900 résztvevővel, hogy választ találjon arra a kérdésre, jól becsülik-e meg az emberek, mennyire értékelik a barátaik, rokonaik, ismerőseik, ha felveszik velük a kapcsolatot, és megkérdezik tőlük, hogy megy a soruk.

A 13 kísérlet mindegyikében azt találták, hogy a kezdeményező felek jelentősen alulbecsülték, mennyire fogja értékelni a másik oldal, hogy gondoltak rá. Minél meglepőbb volt a bejelentkezés, vagyis minél régebben beszélt egymással az adott két ember, annál erőteljesebb hatást fejtett ki a kezdeményező fél. Liu a The New York Times-nak elmondta, már azt is nagyon értékeli a másik fél, ha valaki egy rövid üzenetben megkérdezi, hogy van, és ezzel jelzi neki, hogy gondol rá.

A kutatócsoport szándékosan nagyon alacsonyan tartotta a kapcsolatfelvétel határát: elég volt egy rövid telefonhívás, írásos chat-üzenet, e-mail vagy apró ajándék, egy szelet sütemény vagy egy növényke.

Nem ez az egyetlen kutatás, amely a szociális kapcsolatfelvétel apróbb momentumainak erejét hangsúlyozza. Egy másik tanulmányban, amelyet tavaly novemberben a The American Journal of Geriatric Psychiatry folyóiratban tettek közzé, a kutatók arra jöttek rá, hogy idősebbeknél a pozitív társas interakciók összekapcsolódnak azzal az érzéssel, hogy az életük nem céltalan. Gabriele Pfund, a Northwestern Egyetem orvosi szociológiai posztdoktori kutatója, a tanulmány társszerzője szerint ez is azoknak a kutatásoknak a sorát erősíti, amelyek megmutatják, hogy milyen óriási hatással vannak az emberek jólétére azok, akikkel naponta időt töltenek.

(Qubit)

Legfrissebb