Ugrás a tartalomra

Sokkal súlyosabb lett a magányos férfiak helyzete a járvány után

Daniel Cox "A férfiak társadalmi körei zsugorodnak" című, közelmúltban megjelent cikkében ismerteti a férfiak barátságainak csökkenésével kapcsolatos néhány statisztikát.

A koronavírusjárvány után az amerikaiak újra előmerészkednek, hogy életre keltsék szociális életüket, de egy kutatás szerint mélyreható változást történt az amerikai társadalomban. A májusi American Perspectives Survey felmérés által feltárt egyik legfontosabb változás a szoros barátságok csökkenése. Az elmúlt három évtizedben az amerikai baráti csoportok kisebbek lettek, és meredeken nőtt a közeli bizalmasok nélkül élő amerikaiak száma. Ezek a változások azonban nem egyformán érintették az amerikaiakat.

Úgy tűnik, hogy a férfiak sokkal meredekebb visszaesést szenvedtek el, mint a nők. Harminc évvel ezelőtt a férfiak többsége (55%) arról számolt be, hogy legalább hat közeli barátja van. Ma ez a szám a felére csökkent - hívta fel a Christian Post cikkében J Wayne Miraflor a figyelmet.

Ma alig több mint minden negyedik férfinak (27%) van hat vagy annál több közeli barátja. A férfiak 15 százalékának egyáltalán nincs közeli barátsága, ami ötszörös növekedést jelent 1990 óta.

A baráti kapcsolatok elvesztésének egyik  problémájá a Harvard Study of Adult Development (Harvard, 2017) egyik kutatása tárja fel, akik nyolc évtizeden keresztül követte férfiak egy csoportját. A Psychology Today hasábjain megjelent cikkében "A férfiak magányának pusztító hatásai" címmel Dr. Arum Weiss éles észrevételt tett. A vizsgálat során a különböző életkorú férfiakat megkérdezték: "Kit hívna fel az éjszaka közepén, ha beteg lenne vagy félne?".

Azok a férfiak, akiknek volt kihez fordulniuk, boldogabbak voltak az életükben és a házasságukban, és idővel fizikailag is egészségesebbek lettek.

Később ugyanebben a cikkben Dr. Weiss rámutat arra, hogy ez az akut magány gyakran a hosszú élettartam csökkenésével és az önkárosítás fokozott kockázatával jár.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, a férfiak magányára adott válaszaként terjedt el például egy  F3 elnevezésű mozgalom, amely a fittséget, a közösséget és a hitet jelenti és a férfi edzések gyorsan növekvő hálózata, amely a fizikai gyakorlatokat spirituálisan befolyásolt bajtársiassággal ötvözi, és olyan barátságok kiépítése a cél, amelyek a mindennapi életükre is kiterjedtek.

Hit, fitness, közösség - így küzd a férfimagány ellen egy egyre népszerűbb hálózat
Az Egyesült Államokban országszerte férfiak csoportjai olyan imával egybekötött edzéseket tartanak, amelynek célja a férfiak magányának enyhítése. A tagok gyakran összegyűlnek, hogy együtt imádkozzanak és beszélgessenek, és olyan barátságokat építsenek ki, amelyek a mindennapi életükre is kiterje…


(Christian Today)

Legfrissebb