Ugrás a tartalomra

Skócia: perre készülnek a keresztények a konverziós terápia tervezett betiltása miatt

A vallásszabadságot, a szólásszabadságot és a szülői jogokat is súlyosan sértené a törvény, amely börtönnel fenyegeti a keresztényeket.

Akár hét év börtönt és korlátlan pénzbírságot is kiszabhatnak Skóciában azokra a szülőkre, akik ellenzik a gyerlmekük nemváltását. Kép forrása Freepik/wirestock

A Christian Institute perrel fenyegeti a skót kormányt, ha az általuk tervezett konverziós terápiák tiltására vonatkozó törvények bevezetésre kerülnek.

A skót kormány a tervek szerint betiltaná a "konverziós gyakorlatokat", és akár hét év börtönbüntetést és korlátlan pénzbírságot is kiszabhat azokra, akik ezt megsértik.

A javaslatokra vonatkozó nyilvános konzultáció április 2-án zárult.

A Christian Institute szerint a tervezet csak "néhány homályos kritériumot tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mi minősül konverziós gyakorlatnak".

Attól tartanak, hogy azok a keresztény lelkészek, akik hagyományos nézeteket hirdetnek, és a szülők, akik megpróbálják megvédeni kiskorú gyermekeiket a nemváltás beláthatatlan következményeitől, megszegik majd a tilalmat.

Joanna Cook, a szervezet közügyekért felelős tisztviselője szerint

a jelenlegi tervezet "homályosan megfogalmazott, veszélyesen tág és ártalmatlan viselkedésre is büntetést szabna ki."

Példaként egy olyan anyát hozott fel, aki megpróbálná megakadályozni, hogy a fia szoknyában és sminkben menjen iskolába. Elmondta, hogy a jelenlegi tervezet értelmében ez bűncselekményt jelentene, és a vádemelés veszélyével járna.

"Már most is erős törvények védik a meleg és transz embereket. A meglévő jogszabályok szerencsére ma Skóciában kezelik a szóbeli és fizikai bántalmazást"

- mondta.

"De azok, akik a konverziós gyakorlatok tilalmáért kampányolnak, nem elégedettek ezzel. Új beszéd- és gondolatbűncselekményt akarnak. És sajnos a skót kormány javaslatai ezt megadják nekik."

Azt mondta, hogy a "konverziós gyakorlatok" megakadályozását célzó, megelőző jellegű "konverziós gyakorlatok védelmére vonatkozó végzések" bevezetésére vonatkozó tervek "különösen aggasztóak".

"Ezek nagyon széles hatáskörrel ruháznák fel a bíróságokat, hogy korlátozzák az egyének szólásszabadságát pusztán az aktivisták azon spekulációi alapján, hogy mit mondhatnak meleg vagy transz embereknek"

- mondta.

Az Aidan O'Neill KC emberi jogi ügyvéd szerint a javasolt tilalom azzal a kockázattal jár, hogy

kriminalizálja az egyházak és a szülők hétköznapi munkáját, akik meg akarják védeni gyermekeiket a radikális transzideológiától.

"Ügyvédjeink levélben fordultak a kormányhoz, előkészítve a terepet a 2022 februárjában esedékes bírósági felülvizsgálathoz"

- tette hozzá Cook.

"Ha a parlament olyan törvényt fogad el, amely lábbal tiporja az alapvető szólás- és vallásszabadságot, készen állunk arra, hogy szükség esetén egészen a Legfelsőbb Bíróságig is elmegyünk, hogy megtámadjuk azt."

(CP)

Legfrissebb