Ugrás a tartalomra

Skócia: Hét év börtönre is ítélhetnék a nemváltást ellenző szülőket

Bírósági perre készül a Christian Institute.

A skót parlament ülésterme. - Kép forrása: Getty/ Inside Housing

Bírósági perrel kell szembenéznie a skót kormánynak ha olyan törvényt hoznak, amely veszélyezteti a szólásszabadságot és kriminalizálja a szülőket és az egyházi vezetőket - írja a Christian Institute.

A skót kormány kedden közzétette a "konverziós terápia" betiltásáról szóló konzultációját. Simon Calvert, a Keresztény Intézet igazgatóhelyettese szerint a törvény veszélyeztetné a szólásszabadságot, és kriminalizálná a szülők és egyházi vezetők beszélgetéseit és véleményét.

"Arra fogjuk bátorítani a keresztényeket, hogy válaszoljanak a konzultációra, és megbízzuk a KC-t, hogy vizsgálja ki a törvényjavaslat részleteit."

A Telegraph beszámolói szerint azok, a kedden közzétett javaslatok szerint a radikális törvény értelmében illegálissá válnának azok a tevékenységek, amelyek célja egy másik személy nemi identitásának "megváltoztatása vagy elnyomása", mivel véleményük szerint ezzel fizikai vagy pszichológiai károkat okoznak neki.

A skót törvények szerint akik megsértik a polgári rendeletet, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak,

akit pedig bűncselekmény elkövetésében bűnösnek találnak, legfeljebb hét év börtönnel, korlátlan pénzbírsággal vagy mindkettővel büntethetők.

A polgári védelem határozataival kapcsolatos tervek alapján a bíróságok drákói korlátokat szabhatnának az egyének szólásszabadságára, pusztán az aktivisták azon spekulációi alapján, hogy mit mondhatnak a melegeknek vagy transzneműeknek.

"Ügyvédeink 2022 februárjában írtak a kormánynak, előkészítve a bírósági felülvizsgálat alapjait. Ha a Parlament olyan törvényt fogad el, amely lábbal tiporja az alapvető szólás- és vallásszabadságot, készek vagyunk bírósághoz fordulni"

-hangsúlyozta a The Christian Institute, hozzátéve, hogy a fizikai és szóbeli bántalmazástól már most is védi a hatályos törvény a meleg és transznemű embereket.

"Mivel ezek a dolgok már most is illegálisak, mi az, amit ez a törvényjavaslat kriminalizálni akar? Az aktivisták eléggé egyértelműek, azt akarják, hogy a nekik nem tetsző beszélgetéseket és véleményeket is korlátozzák.

Egy ismert aktivista, Jayne Ozanne azt mondja, hogy azt szeretné, ha a "szelíd, nem kényszerítő ima" is tiltás alá esne.

2022 októberében a skót kormány a konverziós gyakorlatok megszüntetésével foglalkozó Expert Advisory Group' jelentését tett közzé, amelyben az ausztráliai Victoria állam konverziós terápiáról szóló törvényét dicsérte.

Victoria államban a nemi diszfóriával küzdő gyermekek szülei rettegésben élnek, mert büntetőeljárás alá vonják őket, ha megpróbálják megvédeni gyermekeiket a visszafordíthatatlan orvosi kezeléstől.

"A Victoria államban a "hívő embereknek" szóló útmutatás a keresztényeket olyan imádkozásra utasítja, amely ellentmond a Biblia tanításának.

A The Expert Advisory Group javaslata szerint azt a gyermeket akinek a szülei figyelmeztetni próbálják őt a nemi identitással és a nemváltással kapcsolatban, ki kell emelni a családból.

Egy 2022-ben a The Christian Institute által megrendelt jogi szakvéleményben

Aidan O'Neill, a legfelsőbb KC figyelmeztette a skót kormányt, hogy túllépi jogalkotási hatáskörét, ha az Expert Advisory Group javaslatait követi.

Azt is megerősítette, hogy egy ilyen messzemenő tilalom ártatlan szülőket és prédikátorokat kriminalizálna.

Legfrissebb