Ugrás a tartalomra

Sistereg a rafahi puskaporos hordó? - SZALAI, SZŰCS, MÉSZÁROS

Szakértőink beszámoltak a Közel-Kelet legfrissebb eseményeiről, a volt francia köztársasági elnök bukásáról és annak következményeiről, valamint a vendégmunkások helyzetéről.

A Hit Rádió Világóra című műsorának legfrissebb adásában többek között a Közel-Kelet aktuális helyzetét, a volt francia köztársasági elnök bukását, , valamint a magyarországi munkaerőpiac kihívásait tárgyaltuk Szalai Mátéval, Szűcs Anitával és Mészáros Melindával.

Izrael és Gáza konfliktusa:
A jelenlegi háborús konfliktus gyökerei az október 7-ei terrortámadásokhoz vezethetők vissza, amit a Hamász hajtott végre. Izrael válaszul behatolt Gázába a Hamász felszámolása érdekében. A hadműveletek során először a Gáza város északi részét, majd Han Yunis városát vették célba.

"Az izraeli hadsereg egy három szakaszos hadjáratot hajt végre. Először a terepet készítik elő a szárazföldi offenzívának, majd jön a szárazföldi beavatkozás, végül a maradék kisebb csoportok likvidálása."

- fejtette ki Szalai Máté, a Ca' Foscari Egyetem Közel-Kelet kutatója.

A menekültválság:
Közel egymillió menekült kényszerült elhagyni otthonát az izraeli hadsereg felszólítására. A déli részen összegyűlt menekültek helyzete aggodalomra ad okot.

"Az izraeli hadseregnek sosem volt átfogó terve a civil lakosság kezelésére. Sokan reménykedtek, hogy a harcok Rafáig eljutnak, addig sikerül tűzszüneti megállapodást kötni Izrael és a Hamasz között."

- mondta Szalai.

Nikolas Sarkozy ügyei:
A műsor második felében Szűcs Anita, a Corvinus Egyetem munkatársa beszélt Nikolas Sarkozy, francia politikusról. Sarkozy-t a 2012-es kampányfinanszírozási ügyekben bűnösnek ítélték, ami politikai és jogi következményekkel járt számára.

"Sarkozy esete jelzi, hogy a francia igazságszolgáltatás képes volt jogerősen elítélni egy volt köztársasági elnököt, ami precedens nélküli Franciaországban."

- emelte ki Szűcs Anita.

Vendégmunkások helyzete Magyarországon:
Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke beszélt a magyar munkaerőpiacra érkező külföldi munkavállalók kihívásairól, különös tekintettel arra, hogyan befolyásolják a magyar munkavállalók helyzetét.

"A külföldi munkavállalók bevonása sok esetben szükséges, de fontos, hogy ne szorítsák ki a magyar munkavállalókat. Prioritást kell élvezniük a helyieknek, ha rendelkezésre állnak az adott munkakör betöltésére."

- hangoztatta Mészáros.

Legfrissebb