Ugrás a tartalomra

Sejtszerű robotokkal gyógyítottak egereket tüdőgyulladásból

Mikroszkopikus méretű, úszó robotok szállították az antibiotikumot egerek tüdejébe, hogy megszabadítsák a tüdőgyulladást okozó mikrobáktól, és az első kísérletek sikeresnek bizonyultak - írta meg a Qubit.

Ezzel elképzelhetővé válhat, hogy az akár súlyos szövődményekkel járó, sőt akár halált okozó bakteriális tüdőgyulladást hasonló nanorobotokkal sikeresen kezeljenek a jövőben.

A mikrorobotokat algasejtekből hozták létre, amelyeket antibiotikum-nanorészecskékkel fedtek be. Ezek a nanorészecskék apró polimergömbökből állnak, amelyeket a leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek, a neutrofilek membránjaival vontak be. Ezek a membránok semlegesítik a baktériumok és a szervezet saját immunrendszere által létrehozott, gyulladásos molekulákat.

Bár a technológia még nagyon kezdeti stádiumban van, az első kísérletek alapján ígéretesnek bizonyult a Pseudomonas aeruginosabaktérium ellen. A nanobotokkal az egerek tüdejébe juttatott antibiotikummal az állatokat sikerült meggyógyítani, míg az egyáltalán nem kezelt egerek három napon belül elpusztultak.

Sőt, a kutatók azt is megállapították, hogy a mikrorobotokkal végzett kezelés hatékonyabb, mint az antibiotikumok intravénás beadása.

Az injekciós dózisnak 3000-szer nagyobbnak kellett lennie, mint az algasejtekre csomagolt adagnak, hogy ugyanazt a hatást érhessék el.

(Qubit)

Legfrissebb