Ugrás a tartalomra

Románia gyermekvédelmi törvényt hozna magyar mintára

A román szenátus elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a "homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsítő" oktatási módszereket az iskolás gyermekek számára.

A jogszabály akkor léphet életbe, ha az alsóház még ebben a hónapban megszavazza a javaslatot.

A törvényjavaslat tartalma összevethető a 2021-től hatályos magyar gyermekvédelmi jogszabályokkal. A román példára jelenleg meglehetősen csekély a visszhang.

A román kormány garantálni akarja a gyermek védelemhez való jogát – írja a Varlden idag.

Ha a javaslatot elfogadják, illegálissá válik minden olyan információ terjesztése, amely a nemváltást, a transzneműséget vagy a homoszexualitást népszerűsíti. Ezenkívül az iskolák nem taníthatnak a gyerekeknek semmit a szexről és az együttélésről, hacsak a szülők ezt kifejezetten meg nem engedik.

A törvény kezdeményezője, Zakariás Zoltán képviselő szerint a törvény azon az állásponton alapul, hogy a gyermek nevelése „a hagyományos családon belül, keresztény alapon történjen, a gyermekért való felelősség pedig elsősorban a szülőké legyen."

Az Universul.net szerint az LMBTQ-vel kapcsolatos témákat a közösségi médiában, a tévében vagy a nyilvánosság előtt, például a Pride-felvonulásokon érintheti a tilalom. A kérdés nem először vetődik fel a román kormányban. 2020-ban a román parlamenti képviselők megpróbálták betiltani az LMBTQ-információkat – írja az Europa Libera Romania. Ekkor az Alkotmánybíróság nem fogadta el a törvényjavaslatot.

A magyar Országgyűlés azonban meg tudta tiltani az azonos nemű párok és a különböző nemi identitások bemutatását a gyermekreklámokban és a médiában. A román LMBTQ-szervezetek követelik, hogy az alsóház törölje el a törvényt, mivel az "homofób és transzfób" - írja a Reuters.

A kritikusok szerint a jogszabály legitimálná az LMBTQ-személyekkel szembeni diszkriminációt. Ryan Thoreson, a Human Rights Watch kutatója azt írja az Eurobserveren, hogy a törvényjavaslat előítéletekre és homofóbiára ösztönözne.

Legfrissebb