Ugrás a tartalomra

Római érmét találtak Izraelben Antoninus Pius korából

Fotó: Picasa

Az izraeli régészeti hatóságok a Haifában zajló tengerparti ingatlanfejlesztések miatt fokozottan ellenőrzik az építkezéseket, nehogy baja essen valamilyen leletnek. Az egyik legfrissebb találat egy pénzérme volt, amelyet a tengerparton, a vízben találtak, és ami ennek ellenére kiváló állapotban maradt fenn - írta meg a Qubit.

Az érmét 145-ben, Antoninus Pius római császár uralkodásának nyolcadik évében verték Alexandriában. A császár portréjával átellenben Luna római holdistennő és egy rák képe látható. A régészek szerint az érme egy 13 darabból álló sorozat tagja lehetett, a többi érmén a többi csillagjegy látható, a tizenharmadikon pedig mind együtt látható. Haifából csak ez az egy került elő.

Legutóbb tavaly találtak olyan érmét Izraelben, ami Antoninus Pius uralkodása alatt készült, ezen a császár arcképe mellett a szíriai holdisten, Mên képe látható. Nem véletlen, hogy a császár képe itt is egy holdistennel együtt szerepel: a korabeli szokás az volt, hogy legtöbbször nap- vagy holdistennel együtt szerepel a császár a pénzen, ezzel is emlékeztetve a birodalom polgárait a rómaiak uralmára és az uralkodó istenszerű voltára.

A lelet azért is fontos, mert Antoninus Pius intézkedései népszerűek voltak a zsidók körében, elődjét, Hadrianust ugyanis kiváltképp utálták, amiért betiltotta a körülmetélést.

Antoninus Piust már jobban kedvelték, egyesek szerint még a Talmudban is említést tesznek róla, bár a történészek szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban róla van szó, és nem Marcus Aureliusról vagy Caracalláról.

(Qubit)

Legfrissebb