Ugrás a tartalomra

Rohamosan csökken a készpénzt használók száma Amerikában

Photo by Alexander Grey / Unsplash

Az Egyesült Államokban tízből hatan ma azt mondják, hogy „keveset” vásárolnak készpénzzel, vagy egyáltalán nem vásárolnak így, ami közel duplája az öt évvel ezelőtt mért adatoknak - erről számolt be a Gallup legújabb felmérése.

Ezek az eredmények egy július 5 és 26 között megtartott közvélemény kutatáson alapulnak és összhangban vannak a Federal Reserve legutóbbi fizetési tanulmányában látható tendenciákkal, amelyek a készpénzes tranzakciók 2016 óta tartó csökkenését dokumentálták.

A készpénzhasználat visszaesését előidéző tényezők közé tartozik az elektronikus fizetést elfogadó kereskedők nagyobb száma, az élelmiszerboltok és a nagyobb kiskereskedelmi üzletek önpénztári nyilvántartásának növekedése, valamint a mobil fizetési lehetőségek, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy okostelefonjukkal fizessenek a vásárlásokért.

Az alacsonyabb jövedelmű amerikaiak gyakrabban használnak készpénzt vásárlásokhoz, mint a közepes és magasabb jövedelműek. A magasabb jövedelmű amerikaiak 73 százaléka csak néhány vagy egyetlen vásárlására sem használ készpénzt, szemben az alacsonyabb jövedelmű amerikaiak 49 százalékával.

Az amerikaiak 64 százaléka szerint "nagyon valószínű" vagy "valószínű", hogy az Egyesült Államok készpénzmentes társadalom lesz valamikor.

Ez azt jelenti, hogy minden tranzakció elektronikus fizetési módon történik, nem pedig fizikai pénznemben.

Az idősebb amerikaiak valamivel kisebb valószínűséggel hiszik el, mint fiatalabb társaik, hogy az Egyesült Államok készpénzmentes társadalommá válik életük során. A 65 év felettiek 56 százaléka, az 50 és 64 év közöttiek 62 százaléka és az 50 év alattiak 70 százaléka tartja ezt valószínűnek

Ha az Egyesült Államok készpénzmentes társadalommá válna, többen látnák ezt negatívumként, mint pozitívumként. Az amerikai felnőttek 45 százaléka azt mondja, hogy „feldúlt” lenne, ha az Egyesült Államok készpénzmentes társadalommá válna, míg csak 9 százalékuk lenne „boldog”, ha ez bekövetkezne.

46 százalék semlegesen nyilatkozott.

Az amerikaiak többsége, 56 százaléka azt állítja, hogy szívesen tart készpénzt mindig magánál, amikor otthonán kívül tartózkodik, míg 43 százalékuk kényelmesen jár készpénz nélkül is. Ezek az adatok lényegében megegyeznek azzal, amit a Gallup mért 2016-ban.

Az idősebb amerikaiak sokkal hajlamosabbak készpénzt magukkal vinni, mint a fiatalabbak. A 65 év felettiek 73 százaléka azt mondja, hogy szeretne mindig készpénzt magánál tartani, csakúgy, mint az 50 és 64 év közöttiek 64 százaléka.

(Hit Rádió, Gallpup)

Legfrissebb