Ugrás a tartalomra

Robotkutyákat vet be Izrael a gázai hadműveletekben

Így elkerülhetik, hogy katonák vagy élő állatok sérüljenek meg a műveletek során.

A Ghost Robotics nevű cég által forgalmazott robotkutya, amelyet az IDF is használ a gázai hadműveletek során a személyes sérülések minimalizálása érdekében. - Kép forrása: Ghost Robotics

Hétfőn a Haaretz című újság arról számolt be, hogy az IDF robotkutyákat használ Gázában a haditechnika fejlesztésére.

" Az izraeli hadsereg teszteket végzett a Vision 60 robotkutyával, a Rooster minirobottal és pilóta nélküli D9-es buldózerekkel"

- jelentette az RT.

"Nem ez az első alkalom, hogy az izraeli hadsereg robotokat használ a hadműveleteiben, de Gázában több tapasztalatot szereztek az irányításukkal az utcai harcokban és az alagútfelderítő műveletekben".

A robotok által végzett rutinszerű tevékenységek közé tartozik az épületek és alagutak megfigyelése, valamint a terep ellenőrzése az IDF katonáinak megérkezése előtt, amellyel elkerülhetik, hogy emberek, vagy élő állatok sérüljenek meg az ilyen jellegű műveletek során.

"Korábban a hadsereg kutyákat használt, amelyekre kamerákat erősítettek. A konfliktusban azonban már sok állat megsérült"

- írta az RT.

"A robotkutyának több előnye is van a valódi kutyák alkalmazásával szemben, mivel stabil platformon rögzítik a helyzetet"

- tette hozzá.

A technológia hátrányai közé tartozik azonban a magas költség, a több mint 50 kilogrammos súly, valamint a korlátozott, 3 órás és 10 kilométeres működési idő.

Az izraeli hadsereg által alkalmazott Vision 60 robotkutyák amelyeket az amerikai Ghost Robotics cég gyárt, körülbelül 165 ezer dollárba kerülnek.

(Haaretz, teleSUR)

Legfrissebb