Ugrás a tartalomra

Robert C. Castel: Egyedül egy hihető katonai fenyegetés tudná kimozdítani Iránt terveiből

Egy ideje folyamatosan nőtt a terrorcselekmények gyakorisága és súlyossága Izraelben. Március végén viszont történt négy nagyon súlyos terrorcselekmény Izrael nagyvárosaiban. Mi az események mozgatórugója? Ki áll mögöttük? Hogyan lehet megfékezni egy ilyen jelenséget? – kérdeztük a szakértőt.


Továbbá beszéltünk arról, hogy mi az oka az izraeli kormányválságnak? A nyertes oldalnak nincs abszolút többsége, gyakorlatilag képtelen kormányozni. Túl erősek a személyes konfliktusok, képtelenek megegyezni.

Robert C. Castel elmondta, hogy Izrael külkapcsolataiban forradalmi változás ment végbe. Öt békeszerződést köttetett Izrael és az arab államok között az utóbbi 2 évben.

Az iráni atomalku, véleménye szerint, semmit nem ér. Ha Irán nem most fog atomfegyverhez jutni, akkor 5 év múlva. Erre a szerződésre a Nyugatnak van szüksége, nem Iránnak. Iránnak egy célja van: a rezsim fenntartása. Egyedül egy hihető katonai fenyegetés tudná kimozdítani terveiből.  Előbb-utóbb ez háborúhoz fog vezetni – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Megkérdeztük, hogy hogyan látja  meddig húzódhat el az orosz-ukrán háború? Elmondta, hogy mivel az oroszok már eddig is nagyon sok áldozatot hoztak, a minimum a követelt tartományok bekebelezése, de lehet, még további területekre is igényt tartanak majd Ukrajna déli részén.

Feltettük a kérdést, hogy vajon Putyin reagál-e a háborús-bűn vádra. Ezzel kapcsolatban Robert C. Castel véleménye: Háborús bűn pozíciót mindig a vesztes fél kapja meg a háborúk során, a győztes pedig Béke Nobel díjat szokott kapni.

Műsorvezető: Fekete Rita
Szerkesztő: Joób Rhodé

Legfrissebb