Ugrás a tartalomra

Statisztika: 500 ezer gyermek él egyszülős családban Magyarországon

276 ezer családban az anya, 64 ezer családban az apa neveli egyedül a gyerekeket .

Photo by Benjamin Manley / Unsplash

Magyarországon mintegy félmillió gyermek él egyszülős családban, akik számára az egyik legégetőbb kihívás az anyagi stabilitás hiánya.

Ahogyan arról az Index beszámol, az Egyenlítő Alapítvány Hard Talks-ban elhangzott adatok szerint a közel kétmillió 18 év alattiakra vonatkozóan: 

  • 500 ezer gyermek él egyszülős családban, tehát ez minden negyedik gyermeket érintő probléma.  
  • 276 ezer családban az anya,
  • 64 ezer családban az apa neveli egyedül a gyerekeket (tíz éve ez 40 ezer apára volt jellemző).
  • 27 ezer egyszülős család egyben nagy család is, három vagy több gyermekkel.
  • 24 ezer olyan gyerek él egyetlen szülővel, aki fogyatékossággal él. 
  • 200 ezer olyan házasság van, ahol nem élnek együtt a szülők, de még nem váltak el. 

Az egyszülős családokban magasabb a sérült gyereket nevelők aránya, mivel sokszor magukra maradnak az anyukák az ilyen helyzetekben – nyitotta meg a fórumot Heal Edina, az Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője a számok ismertetésével.

A beszélgetés résztvevői Nagy Anna, érintett egyszülős, az Egyszülős Központ alapítója és vezetője; Nyáry Krisztián, író és egyedülálló édesapa; valamint Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és vezetője voltak.

Nagy Anna kiemelte, hogy Magyarországon több mint 340 ezer családot érint az egyedülálló szülőség, közel félmillió gyermekről van szó.

Nyáry Krisztián, író és egyedülálló édesapa személyes történetein keresztül világított rá az egyszülőség kihívásaira. Mint elmondta: harmadik generációs egyszülős családdá váltak két lányával a felesége halála után.

Rávilágított arra, hogy miközben Magyarországon is a férfiak keresnek többet, jellemzően a nők maradnak magukra a gyerekkel.

Vannak, akik a középosztályból a mélyszegénységbe ilyen helyzetek miatt kerülnek

‒ mutatott rá az író.

Nagy Anna kiemelte: minden egyszülős családnak a története egy traumával kezdődik, még ott is, ahol a gyermek ilyen környezetbe érkezik, a krízist nincs idő feldolgozni.

„Fájdalomcsillapító nélkül kell ezeken keresztülmenni, és még támogatni kell a gyerekeket is, akik ugyanezen mennek keresztül”

‒ jegyezte meg, hozzátéve: ezért fontos a sorstársak támogató közössége.

Arra is kitért, hogy többségében átmeneti állapotról van szó, egy brit kutatás szerint átlagosan öt évig marad egyedül egy szülő. Később a mozaikcsaláddá válás szintén újabb kihívások elé állítja a szülőket és gyermekeket.

"Az egyszülős családok 40 százaléka szegény"

‒ mutatott rá, hozzátéve, hogy sok család akkor megy el először nyaralni, mikor az Egyszülős Központtal a Balatonra utaznak.

A hallgatóság részéről az is elhangzott, hogy már az elvált szülők gyermekeit nem stigmatizálják, mert már nem kisebbségről van szó. Az általános iskolás osztály minimum harmada, de inkább fele ebbe a csoportba tartozik.

„A gyerekeket inkább az viseli meg, ha éveken keresztül háborúznak a szülők, ez nagyobb traumát okoz nekik, mint a válás”

– emelte ki Nagy Anna. Álláspontja szerint a legfontosabb az lenne, ha a sértettséget a gyerekek érdekében félre tudnák tenni a szülők.

(Index)

Legfrissebb