Ugrás a tartalomra

Rengetegen utaznak Izraelbe Oroszországból és Ukrajnából

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta több tízezer zsidó hagyta el Ukrajnát, Oroszországot és Fehéroroszországot.

Az izraeli kormány statisztikái szerint tavaly február 24-e óta összesen 41 813-an hagyták el Oroszországot, 13 490-en Ukrajnát, és 1 990-en vándoroltak be Fehéroroszországból Izraelbe. Ezen kívül 138 231 ember érkezett Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból az országba a bevándorlóktól eltérő státuszban, jelenleg ennek a nem bevándorló csoportnak 77 százaléka már elhagyta Izraelt.


Veronika Melnyk és családja az Izraelbe költözött ukrán zsidók közé tartozik. Egy Dagen-nek adott interjúban azt mondja, hogy Izrael a háború előtt nem fordult meg a fejében.

"De most már itt látjuk a jövőnket, nem biztonságos számunkra visszatérni"

- mondja Melnyk. Ő és családja március elején menekült el Kijevből, amikor rakéták majdnem eltalálták az otthonukat.

"Csak két zsák ruhát sikerült szereznünk a gyerekeknek"

-mesélte.

Most a Tel-Avivhoz közeli Rishon Lezionban élnek.

Bár Izraelben is mindennap megszólalnak a légvédelmi szirénák, Melnyk nem fél.

"Itt más a helyzet, itt vannak óvóhelyek, és az emberek pontosan tudják, mit kell tenni, ha támadás történik. Itt biztonságban érezzük magunkat"

-emelte ki.


Közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után Izrael megkezdte a "Hazatérés hadműveletet", amelynek keretében 18 segélyközpontot hoztak létre az Ukrajnában és a szomszédos országokban élő menekültek számára.

Izrael szívélyesen fogadja a zsidókat az országban. Az állam anyagi támogatást, lakhatási támogatást, egészségügyi ellátást és nyelvtanfolyamokat kínál, hogy segítse az emberek beilleszkedését új otthonukba.

(CNE News)

Legfrissebb