Ugrás a tartalomra

Rengetegen hagyták ott a német katolikus egyházat, a vezetők válságról beszélnek

Soha korábban ennyien nem hagyták el a német római katolikus egyházat. 2021-ben 359 338 német fordított hátat az egyháznak, a német papság tagjai válságról beszélnek.

Photo by Josh Applegate / Unsplash

Az adatokat hétfőn jelentették be a Német Püspöki Konferencián (DBK). A DBK elnökét, Georg Bätzinget "mélyen sokkolta az egyházat elhagyók rendkívül magas száma" – írja a Religion katolikus osztrák híroldal. Bätzing szerint ez az adat egy „mély válságról tanúskodik".

2020-ban 221 390 fő hagyta el a német katolikus egyházat, ez lényegesen kevesebb az idei számoknál. A DBK információi szerint 2019-ben – a covidot megelőző évben – ez a szám 272 771 volt.

Tavaly tovább fajult a németországi katolikus egyházban évek óta tartó visszaélési botrány. Különösen a kölni érsekségben végzett feldolgozás és Rainer Maria Woelki bíboros viselkedése váltott ki hatalmas kritikát. A kölni érsekségben 40 772 ember hagyta el az egyházat, ami több mint kétszerese az előző évi 17 281 esetnek.

A rekordmértékű visszaesés mást is feltár. Most először fordul elő, hogy a német állampolgárok kevesebb mint fele tartozik valamelyik nagy egyházhoz.

Christoph Kösters bonni egyháztörténész szemszögéből az "egyháztalanodás" folyamata rohamos gyorsasággal halad. Szerinte azonban a válság sokkal korábban kezdődött. A szekularizációnak, a pluralizációnak és az individualizációnak hosszú távú társadalmi erői vannak. Az istentiszteletek látogatottsága az első világháború vége óta csökken, amikor a katolikusok több mint 50 százaléka még mindig rendszeresen részt vett a vasárnapi miséken. Ma ez nem éri el a 4,3 százalékot – állapította meg a katolikus német Kathpress híroldal.

Antonius Liedhegener, a svájci luzerni történész szerint a válság mára "életveszélyes" szintre emelkedett. Egy télies, mélyen megbénult egyházról beszél.

„Úgy tűnik, minden kísérlet, amely esélyt adott volna egy új vallási kivirágzásnak Németországban, a papi reform iránti merevség miatt eredménytelenségre van ítélve”

– magyarázta május végén, a stuttgarti katolikus napon.

Regina Polak bécsi teológus drámai törést lát abban, ahogyan a hit átadásra kerül fiatalabb generációnak.

„A katolikus egyház egy egész generáció elvesztését kockáztatja, vagy már nagy többségét elveszítette”

– mondta.

Legfrissebb