Ugrás a tartalomra

Rendkívüli felfedezés: ezen a táblán olvasható "Jahve" nevének legkorábbi előfordulása

A bibliakutatók szerint sikerült dekódolni egy ősi héber feliratot, amelyet „átoktáblaként” ismertek, és amely évszázadokkal megelőzi az ókori Izraelből származó ismert héber feliratokat. A feliratot az Ebál-hegyen, az átok hegyén találták, amelyet 5 Mózes 27 és Józsué 8 említ.

„Átkozott, átkozott, átkozott – Jahve Istene megátkozott téged, átkozottan halsz meg, biznyosan átkozottan halsz meg, Jahve átkozott meg, átkozott, átkozott” – áll a legkorábbi proto-ábécé héber szövegben, amelyet egy kicsi, összehajtott ólom táblán találtak – jelentette be az Associates for Biblical Research csütörtökön a texasi houstoni Lanier Teológiai Könyvtárban tartott sajtótájékoztatón.

„Úgy gondolom, hogy az amulett a késői bronzkorból származik, vagy már i. e.  1400-ból”

– mondta Scott Stripling, az ABR ásatásokért felelős igazgatója a The Jerusalem Postnak.

„Ez korábban történt, mint sok szkeptikus hiszi, hogy a Biblia létezett, ez a Jahve szó legkorábbi megjelenése Izraelben, és egy szövetségi helyen találták meg. A következmények óriásiak, és még sok éven át lesz téma”

-tette hozzá.

A defixio vagy átoktáblaként ismert amulett 2019 decemberében került napvilágra, amikor Stripling, a Bibliaszeminárium Régészeti Tanulmányok Intézetének igazgatója csapatával elment nedves szitálásra az 1982-1989-ben végzett ásatások során.

Az ásatásokat a Haifai Egyetem néhai régészprofesszora, Adam Zertal végezte, aki a ciszjordániai Nablus város közelében, az Ebal-hegyen fedezte fel Joshua oltárát.

„Ez az amulett és a felirata nem előzte meg a Bibliát” – mondta Stripling. „Úgy gondoljuk, hogy ez egybeesik a bibliai eseményekkel. Élethűségről beszélhetünk, a szövegben olvasottak és az anyagi kultúrában találtak közötti összhangról. Ha a szöveg igaz, akkor ezt várnád, és valóban, mi is ezt találtuk”

-fogalmazott.

A Haifai Egyetem professzora, Gershon Galil a The Times of Israelnek azt mondta: „Ilyen szöveget csak ezer évente találnak"

Az Associates for Biblical Research közleménye szerint még ebben az évben egy tudományos, lektorált cikk jelenik meg. A kutatók közé tartozik: Stripling, Galil, Ivana Kumpova, Jaroslav Valach, Pieter Gert van der Veen, Daniel Vavrik és Michal Vopalensky.

A Biblia szerint az Ebál-hegy volt az a hegy, ahonnan az átkot kiáltották azok számára, akik megszegték Isten törvényét, amikor Izrael fiai szövetséget kötöttek Istennel, mielőtt Izrael földjére léptek volna.

Az 5Mózes 11:29 így szól:

„És mikor bevisz téged az Úr, a te Istened arra a földre, amelyre te bemégy, hogy bírjad azt: akkor mondd el az áldást a Garizim hegyén,  az átkot pedig az Ebál hegyén."

(Christian Post)

Legfrissebb