Ugrás a tartalomra

Rendhagyó Istentisztelet: mesterséges intelligencia prédikált a híveknek

Többek szerint hiányzott belőle a szív és a lélek.

AP Photo/Matthias Schrader

Különleges, mesterséges intelligencia segítségével létrehozott prédikáció hangzott el pénteken egy németországi evangélikus templomban.

A németországi Fuerth városában található Szent Pál templom padsorai zsúfolásig megteltek. A ChatGPT chatbotját megszemélyesítő fekete férfi avatárja az oltár feletti hatalmas képernyőn először arra utasította a különleges Istentiszteleten résztvevő közel 300 embert, hogy álljanak fel, és dicsőítsék az Urat.

A 40 perces istentiszteletet a ChatGPT és Jonas Simmerlein, a Bécsi Egyetem teológusa és filozófusa készítette, amelyet elmondásuk szerint 98 százalékban a mesterséges intelligencia hozott létre.

Az egész istentiszteletet négy különböző avatár vezette a képernyőn, két fiatal nő és két fiatal férfi.

A templomban ülők figyelmesen hallgatták, ahogy az A.I. arról prédikált, hogy hagyjuk magunk mögött a múltat, koncentráljunk a jelen kihívásaira, győzzük le a haláltól való félelmet, és soha ne veszítsük el a Jézus Krisztusba vetett bizalmat.Az M.I. által generált avatár időnként akaratlanul is nevetést váltott ki, amikor közhelyeket használt, és kifejezéstelen arccal közölte a templomba járókkal, hogy "ahhoz, hogy megőrizzük a hitünket, imádkoznunk kell, és rendszeresen templomba kell járnunk."

"Nem volt benne szív és lélek”

- fejezték ki véleményüket páran a résztvevők közül, mivel a szónokok M.I. képmásai gyorsan és monoton hangon beszéltek, azonban volt olyan is, akinek kifejezetten tetszett a rendhagyó prédikáció.

"Valójában rosszabbnak képzeltem. De pozitívan csalódás volt számomra, hogy milyen jól működött. Az M.I. nyelve is jól működött, még ha néha egy kicsit döcögős is volt"

- mondta Marc Jansen, egy 31 éves lutheránus lelkész.

Amit azonban a fiatal lelkész hiányolt, az mindenféle érzelem vagy lelkiség, ami szerinte elengedhetetlen, amikor saját prédikációit írja.

Simmerlein elmondta, hogy nem áll szándékában a vallási vezetőket mesterséges intelligenciával helyettesíteni. Inkább úgy tekint az M.I. használatára, mint egy eszközre, amely segíti őket a gyülekezeteikben végzett mindennapi munkájukban.

Másokat annyira nem nyűgözött le az M.I. által közvetített prédikáció és istentisztelet.

"Rövid válasz: NEM! Egy M.I. chatbot nem tud imádkozni, Isten Igéjén elmélkedni, Istennel közösséget vállalni, és üzenetet kapni Istentől az emberek számára, pedig egy 'prédikációnak' ilyennek kellene lennie. Tehát egy prédikáló M.I. több szempontból is nevetséges"

- írta egy „Shawn” nevű felhasználó.

"A prédikáció egy személy lelkének átadott üzenet. Nem tudod átadni azt, amid nincs. Egy mesterséges intelligencia által generált prédikáció a szó szoros értelmében a lehető leglélektelenebb"


- részletezte egy másik felhasználó.

(CBN)


Legfrissebb